Ministerstvo kultury chce převzít agendu cestovního ruchu

Vložil
ČTK
31.10.2008 10:30
Praha

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) předloží vládě v pondělí návrh nové kulturní politiky na léta 2009 až 2014. Dlouho očekávaný materiál, který ministr považuje za svou prioritu, počítá například s tím, že by jeho úřad pod sebe převzal cestovní ruch, který dnes spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj.

    "Oblast cestovního ruchu a propagace je v současné době roztříštěna mezi řadu institucí a zasloužila by větší koordinaci," řekl ČTK již dříve mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.
    Idea by mohla souviset i se spekulacemi o tom, že by se rozpustila agenda ministerstva pro místní rozvoj - vedle kultury by další věci v jeho správě mělo převzít ministerstvo zemědělství.
    Důvodem, proč chce kultura získat cestovní ruch, by mělo být zejména to, že velké procento zahraničních návštěvníků jezdí do České republiky za památkami. Jehlička již dříve s odkazem na potřebu zvýšit příjmy svého úřadu mluvil o vytvoření ministerstva kultury a cestovního ruchu.
    Ministerstvo chce, aby mohlo více rozhodovat o tom, jak oblast cestovního ruchu financovat. Stát prostřednictvím Národního památkového ústavu (NPÚ) spravuje stovku hradů a zámků, které patří k nejnavštěvovanějším památkám. V souvislosti s nimi se již delší dobu mluví o možnosti vytvoření zvláštní organizace či agentury. Ta by pak tyto památky ve vlastnictví státu spravovala. Někteří odborníci se ale obávají toho, že vyčlenění hradů a zámků ze správy NPÚ povede k horší kvalitě péče o ně či dokonce k jejich vyvedení z vlastnictví státu.
    Jehlička se způsobem, jak spravovat unikátní soubor stovky památek, zabývá dlouho. To, zda vznikne v rámci NPÚ samostatné oddělení, či zcela nová instituce, měl určit loňský audit památkového ústavu. Jeho výsledky ale ministerstvo nezveřejnilo.
    Případná změna správy hradů a zámků dnes pravděpodobně závisí i na změnách ve vedení NPÚ. Ředitel ústavu Pavel Jerie abdikoval kvůli svým údajně omezeným pravomocím k 1. listopadu, dnes končí výběrové řízení na jeho nástupce.
    Kulturní politika je materiálem, který definuje vztah státu ke kultuře a na jehož základě lze také tento vztah vyhodnocovat. Poslední vládní kulturní politika byla přijata v roce 2001 s platností do konce roku 2005, kdy měla být vládě předložena nová verze tohoto strategického materiálu. Původní termín současné vlády k předložení dokumentu byl konec loňského roku, poté byl termín prodloužen do konce letošního září.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nová kultura
Milan
31.10.08 01:45
zobrazit všechny komentáře