Tři bronzová mimina Davida Černého jsou na Kampě

Vložil
ČTK
30.10.2008 13:45
Praha

Praha - Známá mimina sochaře Davida Černého, která už několik let visí na žižkovském televizním vysílači, jsou od středy také na pražské Kampě. Poblíž Sovových mlýnů jsou na rozdíl od černých batolat na Žižkově tři bronzová.
    Sochař, jehož díla jsou v Praze na několika místech, umístil další svůj kus nedávno nedaleko Kampy, na náměstí Kinských. Při srpnovém 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy do parčíku přivezl torzo svého růžového tanku. Torzo připomíná někdejší smíchovský tank, který Černý v  roce 1991 natřel narůžovo.
    Po peripetiích s tankem, který se tehdy stal již uměleckým dílem, chtěl Černý umístit na Smíchov alespoň symbolické torzo - politici to ale zamítli. Dnes je torzo i původní tank majetkem Vojenského historického muzea. Torzo je několik let vystaveno v Lázních Bohdaneč na Pardubicku.
    Černý jej odtamtud nad ránem letošního 21. srpna přivezl do Prahy a instaloval do parčíku. Tank opatřil navíc bílým okupačním pruhem, aby tak vyjádřil svůj postoj k současnému chování Ruska nejen v oblasti zahraniční politiky.
    Na umístění hromady růžového železa neměl sochař povolení. Radnice Prahy 5 nejprve přemýšlela, zda tank nevadí závlahovému systému umístěnému pod trávníkem. Zjistila, že ne a už se k torzu nevyjádřila. Pokud by tank úředníkům či politikům vadil, není zřejmé, koho by museli vyzvat k jeho odstranění. Černý není jeho majitelem. Na převoz čtyřtunového torza a jeho instalaci do parku pomocí hydraulického zvedáku si sehnal sponzora.
0 komentářů
přidat komentář