Čtyři výstavy a přednášky přiblíží zelenou architekturu

Vložil
ČTK
29.10.2008 13:00
Praha

Praha - Čtyři výstavy a doprovodný přednáškový cyklus budou v  Praze od čtvrtka do poloviny prosince seznamovat zájemce s různými aspekty architektury, která je šetrná k přírodě. Projekt Zelená architektura pořádá Galerie Jaroslava Fragnera, v jejíchž prostorách se konají dvě výstavy. Další je v blízké Betlémské kapli a poslední v sídle společnosti Zumtobel v Holešovicích, řekli dnes pořadatelé novinářům.
    Pro výstavu ve Fragnerově galerii vybral kurátor Petr Kratochvíl 50 českých staveb, pro jejichž autory i klienty bylo vedle hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité i kvalitní architektonické řešení. Název výstavy Zelená architektura tak je metaforou dobrého bydlení v souladu s přírodou.
    Návštěvníci se mohou přesvědčit, že "zelený" dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s  krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami.
    Hledisko udržitelného rozvoje se ve světové architektuře stále výrazněji prosazuje jako důležité kritérium. Podle Kratochvíla se toto povědomí začíná prosazovat také v ČR, o čemž svědčí i třeba vítězství takto koncipovaných staveb v posledních ročnících Grand Prix architektů (Centrum ekologické výchovy Sluňákov ateliéru Projektil nebo nová radlická Centrála ČSOB studia AP ateliér).
    Ve Fragnerově galerii se koná i výstava newyorského architekta Mitchella Joachima - ta na rozdíl od zbylých projektů není přehlídkou realizací, ale utopií. Představuje vizi života v budoucnosti ve městě ovládaném dokonalou technikou a ještě dokonalejší přírodou, která je chytře propojena s potřebami civilizace.
    Pod názvem Sluneční architektura v Rakousku se v Betlémské kapli uskuteční výstava nízkoenergetických a pasivních domů architektů Georga Reinberga a Martina Treberspurga. Rakousko mělo už v 80. letech velký počet solárních projektů, dnes má v Evropě nejvyšší hustotu pasivních domů. Výstava představuje nejdůležitější projekty těchto dvou architektů a ukazuje způsoby praktického použití ekologických konceptů.
    Poslední výstava prezentuje nejúspěšnější projekty z prvního ročníku mezinárodní ceny pro autory vůči přírodě ohleduplných staveb. Společnost Zumtobel ji pořádá ve spolupráci s  berlínskou galerií architektury Aedes. Prvním vítězem se v jedné ze dvou kategorií stal stuttgartský ateliér Schlaich Bergmann Solar za projekt kilometr vysoké elektrárny do Austrálie využívající potenciál slunce i větru. Na výstavě jsou čtveřice nejlepších projektů z obou kategorií.
0 komentářů
přidat komentář