V Plzni vrcholí práce na interaktivním muzeu vědy, jediném v ČR

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
27.10.2008 15:05
Plzeň

Plzeň - Poslední práce vrcholí v těchto dnech na dokončení moderního interaktivního muzea vědy Techmania science center, které vzniká v Plzni a je jediným svého druhu v ČR. Muzejní plocha s 3000 metrů čtverečních bude slavnostně otevřena příští týden, a to po zhruba 1,5 roku od zahájení stavby. Součástí muzea, které leží v areálu bývalé Škodovky, budou čtyři expozice, určené nejen žákům základních a středních škol. ČTK o tom informoval šéf projektu Vlastimil Volák.

    "Na svém místě je už 90 procent všech exponátů. Techmania nabídne zatím čtyři expozice. V takzvaném Edutoriu s předměty vázanými na výuku školské fyziky 60 interaktivních exponátů. Návštěvník tak může například zažít 200.000 voltů na vlastní kůži," uvedl.
    Druhou výstavou bude expozice Škoda, jež přestaví 150 let své historie a činnosti. K vidění v Plzni má být například parní turbína z roku 1922 nebo první měřený model Škody Superb z mladoboleslavské Škodovky.
    "Protože chceme být pro návštěvníka stále atraktivní, rozhodli jsme se zapůjčit další expozice ze zahraničí," dodal Volák. První, nazvaná Patentováno přírodou, byla zaslána z Holandska. Ukazuje, co vše člověka příroda naučila, a k vidění má být do srpna 2009. Další expozice, tentokrát Vědecká hračka ze Slovenska, představí 150 různých hraček ze 36 zemí světa a potrvá do konce roku 2008.
    Náklady na rekonstrukci a vybavení celého objektu, který do projektu vložila Škoda Holding, budou asi půl miliardy Kč. Provoz si centrum uhradí z poloviny ze svého, na další část má komerčního partnera a hledá partnera i ve veřejné správě. Budova, v níž přehlídka vzniká, je z let 1916 až 1917 a původně sloužila jako zbrojovka. Na první etapu přestavby se povedlo získat 34 milionů ze státního rozpočtu. Další miliony dala Plzeň a Plzeňský kraj.
    Celý projekt, který je v České republice unikátní, iniciovala v roce 2005 Škodovka a Západočeská univerzita. Podle rektora ZČU Josefa Průši vychovává univerzita kromě techniků také učitele a vědecké centrum jim má pomoci, aby dokázali odstranit u dětí přetrvávající strach z matematiky a fyziky.
    Ve světě vzniklo od 70. let minulého století asi 800 vědeckých center, v zemích bývalého východního bloku jsou čtyři. Centrum v Plzni se veřejnosti otevře v úterý 4. listopadu v 09:00. Přístupné bude denně vždy do 17:00.
0 komentářů
přidat komentář

Související články