Sympozium a výstava připomenou Brňanům designéra Hoffmanna

Vložil
ČTK
27.10.2008 12:30
Brno

Josef Hoffmann

Brno - Mezinárodní sympozium a výstava připomenou v Brně odkaz moravského rodáka, architekta a designéra Josefa Hoffmanna, jenž se ve Vídni podílel na vzniku slavných uměleckořemeslných dílen. Byl průkopníkem komplexního přístupu k architektuře, navrhoval vše od celkové podoby stavby až po nábytek a bytové doplňky. Přednášky představí také další řemeslné dílny v Čechách a na Moravě, řekla ČTK Hana Laudátová z pořádající Moravské galerie.

    Hoffman se narodil v roce 1870 v Brtnici u Jihlavy, kde Moravská galerie spravuje jeho rodný domek. Po studiích v Jihlavě a Brně byl přijat na vídeňskou akademii. S Gustavem Klimtem a dalšími přáteli se podílel na formování vídeňské secese.
    V roce 1903 Hoffmann stál u zrodu uměleckořemeslných dílen Wiener Werkstätte. "Dílny zaměstnávaly několik desítek řemeslníků, kteří pracovali podle návrhů široké řady umělců. Wiener Werkstätte ovlivnily vývoj uměleckého řemesla ve střední Evropě i za jejími hranicemi," uvedla Laudátová. Vídeňané se inspirovali v britském hnutí Arts and Crafts, jež prosazovalo úzké spojení rukodělné řemeslné výroby a umění.
    Sám Hoffmann je autorem nepřeberného množství návrhů od stolního náčiní a různých bytových doplňků až po rozměrný nábytek. Když projektoval větší stavby, sám navrhl také vybavení interiéru. Na českém území se podle Hoffmannových projektů stavělo například v Kladně, Koutech nad Desnou, Bruntále či Vrbně pod Pradědem.
    Mezinárodní sympozium se koná 5. listopadu v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Celodenní program uzavře zahájení výstava Ornament a moderna o Hoffmannově díle v Galerii Sklepení pod sídlem Národního památkového ústavu na náměstí Svobody.
0 komentářů
přidat komentář

Související články