Knihovnám ubývají návštěvníci, roste zájem o on-line knihovny

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
22.10.2008 01:25
Plzeň

Plzeň - Krajským a velkým knihovnám v ČR dramaticky ubývají návštěvníci, kteří osobně přicházejí do knihoven. Díky internetu se z nich stávají virtuální čtenáři, jež využívají on-line služby knihovny. Některé knihovny tak hlásí snížení počtu fyzických návštěvníků až o 50 procent, zjistila ČTK na celorepublikové poradě ředitelů českých knihoven v Plzni.
    "Markantním jevem, jenž zaznamenáváme v celé ČR, je dramatický pokles fyzické návštěvnosti ve prospěch obsazení internetu. Tento trend souvisí s  internetizací knihoven," uvedla ředitelka Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Ivanka Horáková. Pokles čtenářů, kteří do knihoven osobně přicházejí, odhadla minimálně na 20 až 30, místy dokonce až na 50 procent.
    Podle ředitelů se ale na rozdíl od západní Evropy stále České republice daří počty čtenářů udržovat, a to hlavně ve velkých městech. Přispívají k tomu zejména univerzity a také rozšiřování služeb knihoven. "Naprosto se mění komunikace čtenářů s knihovnou. Ve velké výhodě jsou nyní knihovny ve městech, která mají univerzitu," uvedl Jaromír Kubíček, generální ředitel Moravské zemské knihovny v  Brně a předseda Sdružení knihoven ČR.
    Díky vysokým školám se totiž daří stabilizovat počty čtenářů. Vznik univerzitních knihoven Kubíček za konkurenci neoznačil, tyto instituce prý doplňují knihovní síť. "Vzhledem k tomu, že počet studentů roste, neubývají nám čtenáři," dodal. Podle něj platí, že pořád ještě je národ český národem čtenářským.
    "Pro nás jsou studenti právě tou skupinou lidí, jež se dnes stává internetovou. Mají svá studentská konta, čtenářská konta, registrují se přes internet, registrují si kredity, virtuálně navštěvují i naši knihovnu," dodala Horáková.
    Knihovna v Plzni je podle ní typickou vědeckou knihovnou, kde hlavní část fondu tvoří odborné publikace a 62 až 65 procent klientů jsou studenti středních škol a univerzity. "Pokud se na univerzitě navyšuje hranice o 1000 studentů, poznáme to," dodala Horáková. ZČU v  Plzni má nyní přes 17.000 studentů, ještě před dvěma lety to bylo o několik set méně.
    Knihovny se novému trendu přizpůsobují, poskytují on-line přihlášky, on-line nahlédnutí do novinek, on-line objednávky. Čtenářskou kulturu hodnotí ředitelé jako stabilní. Podle nich děti čtou sice méně, ale zase čtou na internetu, přes který se dostávají ke knihám. "Aktivit, jak přilákat nové čtenáře, je hodně. Pořádáme různé soutěže, pasování na čtenáře a podobně," dodal Kubíček. Zajímavým je i poslední příklad z Plzně. Spisovatel Karel Klostermann byl podle knihovníků čtenářsky "mrtvým" autorem. Po otevření výstavy věnované jeho osobě a dílu desetinásobně vzrostl zájem o jeho díla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články