Domažlice zahajují přestavbu pivovaru na restauraci a klub

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.10.2008 01:20
Domažlice

Domažlice - Domažlice už začaly pracovat na přestavbě 12 let zavřeného pivovaru na restauraci a kulturní centrum, vše za 40 milionů korun. Město už ale nepočítá s hotelem. Na pivovar by získalo 15 milionů korun prodejem pozemku sousednímu investorovi Kauflandu a o peníze na multifunkční kulturní scénu požádá v únoru evropský program ROP. Pivovar by se otevřel v květnu 2010 a část kulturní v roce 2011, řekl ČTK domažlický starosta Miroslav Mach.
    "Pivovar je jasný. Teď se kreslí projekt na využití budovy pro kulturní scénu," řekl Mach. Její dominantou bude dvoupodlažní klubový prostor pro divadlo, hudební a recitační produkce.
    Město nyní jedná s plzeňskou InterCorou, která na sousedním pozemku staví Kaufland. "Protože nebude hotel, můžeme jim uvolnit 11 parkovacích míst, za něž máme slíbeno 15 milionů korun na pivovar," řekl Mach. Na něj podle radnice o peníze EU žádat nelze. Prodej pozemku investorovi Kauflandu bude schvalovat zastupitelstvo do konce roku.
    "Za ty peníze bychom pivovar postavili a provozovali buď sami, nebo s  někým, nebo bychom ho dali do pronájmu," řekl Mach. Radnice ale trvá na tom, že v něm bude mít majoritní podíl, aby pivovar zůstal městský.
    Domažlice už jednají o technologii se třemi výrobci zařízení pivovarů. Například s Pivo Praha a plzeňským Lukrem, o projekt se zajímají také finanční investoři. Technologie vaření piva přijde na osm milionů korun, zbytek z 15 milionů korun spolkne restaurace.
    Kulturní centrum by stálo 25 milionů korun. Radnice už připravuje dokumentaci pro územní rozhodnutí, o nějž požádá do konce listopadu.
    Galerie vznikne v pětipodlažním objektu, kde byly dříve varné nádoby a kvasné tanky pivovaru, který je datem založení v roce 1341 jedním z nejstarších v Evropě. V přízemní má být minipivovar a zázemí restaurace, o patro výš kuchyně, expozice, ukázky technologie a prodej suvenýrů.
    Další podlaží poslouží pro galerii. Město už jedná o spolupráci se Špillarovou galerií a dalšími. Poslední patro a podkroví by bylo pro multifunkční scénu.
    Bude to taková malá kulturní scéna s využitím pro přednášky i firemní školení, dodal Mach.
0 komentářů
přidat komentář

Související články