S pomocí norských fondů dokončuje Turnov rekonstrukci synagogy

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.10.2008 13:25
Praha

Turnov (Semilsko) - Za přispění takzvaných norských fondů dokončuje Turnov na Semilsku rekonstrukci místní synagogy. Zchátralá památka, která jako jediná na severu Čech přežila nacistické útoky, se znovu vrací do své původní podoby. Vnější obnova už je hotova a nyní se práce přesunuly dovnitř, řekla dnes ČTK starostka Hana Maierová. Památka by se podle ní měla veřejnosti představit ještě do konce roku.
    Stavba z roku 1747 unikla v listopadu 1938 očím aktérů křišťálové noci, kdy hořely synagogy takřka ve všech německých i severočeských městech. Původní náboženský účel pak přestala plnit nedlouho po druhé světové válce, kdy dozvuky kdysi silné židovské kultury v Turnově prakticky zanikly. Léta pak sloužil objekt jako sklad nádobí. Radnice ho získala v roce 2003, když ho vyměnila s vlastníkem za sousední dům s atraktivními prostory pro podnikání.
    Obnova synagogy začala odstraněním uměle vytvořených cizorodých prvků a odkrytím původních výmaleb. Stavbaři vybudovali kromě jiného nové toalety na dvoře. Museli ale opravit také krov a střechu a plášť budovy. Na průběh rekonstrukce dohlížejí odborníci ze Židovského muzea v  Praze. "Rekonstrukce bude stát kolem 13 milionů korun, 280.000 eur (asi sedm mil. Kč) jsme získali z norských fondů," řekla starostka.
    Synagoga se po opravě zařadí mezi památky turistického prohlídkového okruhu a do nabídky židovských památek v Českém ráji. Její obnovou získá město i další výstavní prostory. "V přízemí chceme umístit stálou expozici Židovského muzea v Praze, která bude mapovat dějiny židovského osídlení Turnovska," dodala Maierová. Budou tam podle ní i zbytky původního inventáře z turnovské synagogy. V prvním poschodí by se pak měly konat příležitostné výstavy zaměřené především na šperk a řemesla a synagoga poslouží také pro hudební a literární pořady.
0 komentářů
přidat komentář

Související články