V Praze se představí dosud nejrozsáhlejší expozice o Baťovcích

Vložil
ČTK
17.10.2008 10:10
Zlín

Zlín - Národní galerie a Krajská galerie ve Zlíně představí v Praze rodinu Baťů a vše co s ní souvisí, a to od architektury přes dobové reklamní plakáty až po snímky ze soukromého života. Výstava s názvem Fenomén Baťa se veřejnosti otevře 19. března ve východním křídle Veletržního paláce. Náklady na akci činí přibližně osm milionů korun, řekl dnes ČTK hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

    "Zlín je fenomén, který my jako Národní galerie a vůbec celý náš kulturní svět vnímá. Výstava není pouze ukázáním něčeho dílčího, ale zhodnotí Zlín jako fenomén své doby," poukázal generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák.
    Při dnešní slavnostním podpisu memoranda o partnerství mezi hejtmanstvím, Národní galerií a městem Zlínem Knížák připomněl, že on sám má k Baťům blízko. Jeho strýc totiž pochází ze Zlína, pracoval pro Baťu a ten jej také poslal v roce 1935 do Tunisu. "Nakonec skončil jako ředitel Baťovy továrny v Alžíru," zavzpomínal.
    Výstava jako celek bude rozdělena do několika relativně samostatných, ale vzájemně souvisejících částí. První z nich představí historii firmy a osobnost jejího zakladatele Tomáše Baťu. Pozornost věnuje i prvním stavebním aktivitám, které byly spojeny se jménem architekta Jana Kotěry. Další pak přiblíží největší rozvoje firmy Baťa a její stavební expanzi ve Zlíně, Československu i ve světě. Závěr prezentace tvoří expozice věnovaná období po roce 1945, kdy ve vedení zestátněných zlínských továren získali převahu komunisté.
    Partneři memoranda doufají, že výstavu představí nejen v evropských městech, ale i v zámoří.
0 komentářů
přidat komentář