Expozicí o výstavišti chce muzeum oživit brněnské sebevědomí

Vložil
ČTK
08.10.2008 14:05
Brno

Brno - Muzeum města Brna chce prostřednictvím nové expozice o  dějinách brněnského výstaviště oživit sebevědomí obyvatel jihomoravské metropole. Právě zprovoznění výstaviště v roce 1928 pomohlo podle historiků k  emancipaci Brna a vzbudilo budovatelské nadšení jeho obyvatel. Toto krátké časové údobí před 80 lety by mohlo být inspirací i výzvou pro současnost, věří kurátoři.
    Nová expozice Muzea města Brna je umístěna na hradě Špilberku a nese název Od snu k realizaci. Připomíná jak budování výstaviště, tak první výstavu soudobé kultury v Československu, která vzbudila nadšené ohlasy.
    Špilberskou expozicí chtějí kurátoři vytrhnout obyvatele Brna z údajné současné letargie a lhostejnosti. "Je to pokus o probuzení podobného nadšení a pýchy, jaké prožívali naši předkové před 80 lety při prohlídce výstaviště i  celého města, které se na tuto akci po všech stránkách bezchybně připravilo," uvedla Lenka Kudělková z muzejního oddělení dějin architektury a urbanismu.
    Výstava soudobé kultury v květnu 1928 byla pojata jako oslava úspěchů desetileté Československé republiky v oblasti duchovní i hmotné kultury. Zvlášť pro tuto akci vyrostlo v Brně-Pisárkách výstaviště, které dosud prosperuje a je chloubou města.
    Reakce na výstavu v roce 1928 byly pozitivní nejen díky jejímu obsahu, ale také kvůli architektonickému a urbanistickému řešení výstaviště. Na projektech pavilonů a dalších staveb se podílela dobová architektonická špička. Řada objektů slouží původnímu účelu dodnes.
    Expozici Od snu k realizaci, kterou tvoří stovky dokumentů, fotografií a dalších předmětů, najdou zájemci od čtvrtka v západním křídle Špilberku. Potrvá do 9. listopadu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články