Ročenka studentských prací představuje FA ČVUT

Vložil
ČTK
04.10.2008 22:30
Praha

Bc. Zuzana Drahotová: Bránický pivovar, 2008
Praha - Moderní pohled na urbanismus, využití digitálních technologií a nových materiálů jsou hlavní trendy, které vládnou Fakultě architektury Českého vysokého učení technického v Praze. ČTK to řekl děkan fakulty Zdeněk Zavřel. Práce studentů škola představuje v ročence, která v  těchto dnech vyšla.
    Zavřel uvedl, že architektura je momentálně velmi populární a zájem mladých lidí o její studium stoupá. Podle děkana souvisí zvyšující se zájem mimo jiné i s veřejnými diskuzemi, které s oborem souvisejí. Mezi příklady patří debaty o rozšiřování a podobě satelitních městeček a kauza Národní knihovny.
    Děkan tvrdí, že ve škole se v poslední době výrazně mění pohled na urbanismus. "Staromódní" dlouholeté plánování územních celků prý nahradil "akční urbanismus." Studenti se prý učí hledat v existujících zástavbách prostory pro své projekty a rychle reagovat na poptávku i nabídku.
    Studium ovlivňuje rozvoj digitálních technologií, díky kterému se mladým architektům velmi rozšířily možnosti. Zajímají se prý také o nové materiály, například fólie, různé druhy skel a nanomateriály. Na druhou stranu jsou na fakultě také lidé, kteří si myslí, že architektura má být hlavně nadčasová, uvedl Zavřel.
    "Většina studentů už při studiu pracuje," řekl děkan. Podle něj se tak dostanou ještě před ziskem diplomu k reálným projektům. Nevylučuje to, že některým se podaří už při studiu uskutečnit přímo svůj záměr.
    Podobně jako jiné evropské školy připravila fakulta svoji ročenku vybraných studentských prací, které vznikly v ateliérech školy v akademickém roce 2007/2008. Vybrané studentské práce navrhli do ročenky vedoucí učitelé jednotlivých ateliérů. Podíleli se na ní více než dvě stovky studentů a 145 pedagogů.
    Ročenka má školu prezentovat v Česku i zahraničí, dostanou ji mnohé školy, které se architektuře věnují.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Více zájemců
14.10.08 07:52
k zájemcům...
abakus
14.10.08 08:21
zobrazit všechny komentáře