Ve Zlíně bude zřejmě stát sousoší Tomáše a Jana Antonína Baťových

Zdroj
Jana Mokrejšová
Vložil
ČTK
14.12.2005 23:00
Zlín

ZLÍN - Zlínští radní chtějí v centru města postavit sousoší Tomáše a Jana Antonína Baťových, kteří se v první polovině minulého století zasloužili o rozvoj města. Tomáš Baťa založil ve Zlíně slavné obuvnické závody, po jeho tragické smrti v roce 1932 se stal ředitelem podniku nevlastní bratr Jan Antonín. Toho však po válce odsoudil v nepřítomnosti Národní soud jako zrádce a kolaboranta, do konce života žil v zahraničí. Město se nyní společně s krajem snaží o očištění jeho jména.

Bratři byli podle radních v minulosti terčem lží a pomluv. "Měly je veřejnosti vykreslit jako zosobnění kapitalistické bezcharakternosti a zla. Skutečností však zůstává, že bratři Baťové si jako budovatelé Zlína a jeho průmyslového a občanského potenciálu zaslouží naši hlubokou úctu a obdiv," řekl dnes novinářům radní František Petr.
Sousoší by podle něj mohlo stát před 21. budovou, takzvaným baťovským mrakodrapem, který byl správní budovou firmy v průmyslovém areálu. Nyní v ní po rekonstrukci sídlí krajský a finanční úřad.
Sochy by podle Petra měly být v životní velikosti, stát by měly přímo na chodníku, bez piedestalu. "Chceme, aby byly součástí každodenního života," poznamenal radní. Sousoší by mělo být realistické, autora vybere radnice ve výběrovém řízení. Nejdříve však chce získat souhlas potomků obou bratrů.
Potomek Tomáše Bati, Tomáš Baťa junior, do Zlína často jezdí. Potomky Jana Antonína, kteří žijí v Brazílii, navštívili zástupci města poprvé letos v létě. Vnučka Jana Antonína Dolores slíbila na příští rok návštěvu města.
0 komentářů
přidat komentář