Zastupitelé v Brně vyhověli změně louky na stavební parcelu

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
03.10.2008 14:15
Jihlava

Brno - Zastupitelé městské části Brno-střed dnes uvolnili cestu k  tomu, aby žena, která v Brně vlastní louku uvedenou na seznamu městské zeleně, mohla na svém pozemku stavět. Rozhodnutí prosadila koalice složená z občanských a sociálních demokratů. Opozice byla proti. Podle ní je rozhodnutí precedentní. Brnu se nyní budou hlásit lidé, kteří vlastní v Brně nestavební pozemky, s tím, že je také chtějí zastavět, řekla na zasedání zastupitelstva Jasna Flamiková (Strana zelených).
    Dnešní rozhodnutí zastupitelů Brna-střed neznamená, že majitelka bude moci stavbu zahájit. Územní plán mohou měnit jen městští zastupitelé. K této možnosti je však otevřena cesta.
    Proti stavbě dnes na zasedání zastupitelstva protestovala skupina místních lidí. Podle mladíka, který se představil jako student krajinářství, tvoří louka cenný nástup do lesoparku Wilsonův les. "Louka má význam pro biodiverzitu lesa právě proto, že má jiný charakter, skýtá prostor pro jiná živočišná i rostlinná společenstva," uvedl. Stavba podle něj rozmanitost fauny a flóry omezí.
    Místní navíc dnes na zasedání svědčili, že na pozemek se obyvatelé z okolí chodí už od 30. let minulého století rekreovat. Právě to vyvolalo nevoli koalice. "Jsem zvědav, kolik z vás by uvítalo, kdybychom z vaší zahrady udělali veřejnou zeleň ve prospěch města Brna," řekl starosta Libor Šťástka. Místostarosta Ivan Kinzel (ČSSD) komentoval vystoupení lidí tak, že si připadá jako v roce 1988. "Jestliže mám soukromý majetek, jak mi tam někdo může lézt?" tázal se.
    Zasedání zastupitelstva provázely ostré spory koalice a opozice a také výkřiky lidí z  publika. Kvůli nim starosta několikrát schůzi přerušil. Zasedání se tak protahovalo, začalo v 16:00 a bod týkající se zastavění pozemku byl schválen ve 20:40.
0 komentářů
přidat komentář