V Ostravě bude festival o technických a průmyslových památkách

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
06.10.2008 21:35
Ostrava

Ostrava - Mezinárodní festival filmů a televizních pořadů o  technických a průmyslových památkách Techné Ostrava 2008 se koncem října uskuteční v ostravském Domě kultury Poklad. Sedmý ročník přehlídky je tentokrát zaměřen na ochranu technického a industriálního dědictví a možnosti jeho nového využití, řekl dnes ČTK ředitel festivalu Jan Rywik.
    Odborníci i laická veřejnost budou moci během festivalových dní zhlédnout filmové dokumenty zapůjčené z Národního filmového archivu, promítat se budou i dokumenty České televize či snímky ze zahraničí.
    "Od samého počátku existence festivalu je jeho hlavním cílem propagace a podpora ochrany a nového využití technických a průmyslových památek jako nedílné součásti našeho kulturního dědictví," připomněl Rywik.
    Nejlepší filmy budou tradičně oceněny soškou Ostravské Venuše, která je hlavní festivalovou cenou. Součástí festivalu Techné Ostrava je i setkání odborníků nejen ze zemí Evropské unie.
    "Již tradičně jsou při této příležitosti vyhodnoceny nejlepší studentské diplomové a bakalářské práce, týkající se oblasti technických památek a cestovního ruchu," doplnil Rywik.
    Festival potrvá do 22. do 24. října. V Ostravském muzeu bude při této příležitosti 22. října v 17:00 zahájena výstava fotografií polského autora Arka Goly nazvaná Lidé zrození z uhlí.
0 komentářů
přidat komentář