Technické muzeum na Letné otevře do září 2010

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
01.10.2008 13:45
Praha

Praha - V Národním technickém muzeu v Praze na Letné (NTM) skončila druhá etapa rekonstrukce hlavní budovy. Generální ředitel Horymír Kubíček na dnešní tiskové konferenci řekl, že letos v létě dostalo muzeum 131 milionů korun na úpravu a budování expozic. "Soutěže na instalace budou teprve zahájeny. Předpokládáme, že bychom měli otevřít nejpozději v září 2010, kdy uplyne 100 let od otevření prvních našich sbírek v Praze," uvedl.
    Rekonstrukce začala v roce 2003, dva roky je muzeum uzavřeno návštěvníkům. Postupné otevírání expozic je plánováno na léta 2009 až 2010. Cílem je obnova stavby v duchu původních představ architekta Milana Babušky z  30. let 20. století. Zrušením starších stavebních úprav tu vznikly čtyři nové expoziční sály a dva menší sály pro krátkodobé výstavy v přízemí a v suterénu. Poprvé se v NTM objeví expozice tiskařství a expozice architektury, stavitelství a designu, modernizací projde dopravní hala i rudný a uhelný důl, rozšířena bude expozice astronomie a fotografické a filmové techniky.
    Podle Kubíčka by nově budované expozice měly návštěvníkům umožnit, aby se skutečně dotýkali exponátů. Týká se to i kolekce nazvané Technika v každodenním životě, která přiblíží objevy a vynálezy, dnes považované za naprosto samozřejmé.
    Od založení tehdy Technického muzea Království českého uplynulo letos v červenci 100 let. První sbírky byly zpřístupněny od 28. září 1910 v budově Schwarzenberského paláce. Objekt na Letné byl vybudován v letech 1938 až 1941, ovšem hned byl přidělen protektorátnímu ministerstvu pošt. Po válce byla sice muzeu část prostor na Letné vrácena, ale období, kdy se zde v různé míře vyskytovali cizí nájemníci, trvalo až do roku 1999. V expozicích byla před rekonstrukcí vystavena desetina z téměř 50 tisíc sbírkových předmětů, ročně si je prohlédlo na 200 tisíc lidí. Muzeum pečuje také o více než 800 archivních fondů, rozsáhlý soubor fotografií, výkresů a grafiky. Specializovaná historická knihovna má přes 200 tisíc svazků odborné literatury.
    Třetí etapa zahrne v letech 2009 až 2011 rekonstrukci suterénu, fasády a areálu muzea, depozitářů a dalších pracovišť. Ve výhledu na rok 2016 je zahájení stavby nového muzejního objektu na sousedním pozemku, která si má vyžádat až 1,5 miliardy korun. V  Čelákovicích vzniknou další depozitáře a v bývalém areálu lokomotivního depa Masarykova nádraží železniční muzeum. V letech 2009 až 2012 si jeho budování vyžádá 500 milionů korun.
    "Dalším velkým projektem je vybudování Centra stavitelského dědictví v Plasích, jehož otevření se v areálu bývalého cisterciánského kláštera plánuje v roce 2014," dodal Kubíček. Rozpočet tří etap rekonstrukce spolu s náklady na expozici činí 572 milionů korun.
    Právě v  těchto dnech vyšla první ze tří připravovaných "jubilejních" publikací. Zejména fotografická kniha má název Příběh Národního technického muzea. Tou další bude obsáhlý katalog sbírek.
0 komentářů
přidat komentář