Středočeský kraj zmapuje opuštěné průmyslové a zemědělské areály

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
14.12.2005 16:20
Ostrava

    PRAHA - Středočeský kraj spolu s vládní agenturou CzechInvest zmapuje opuštěné průmyslové a zemědělské areály a objekty ve středních Čechách, které již neslouží svému účelu. Vyhledávací studie pro lokalizaci takzvaných brownfields na území regionu má být hotova v polovině příštího roku. Vytypovaná místa bude kraj nabízet případným investorům na veletrzích a při různých příležitostech, řekl dnes ČTK radní Josef Kutík.
    Studie bude stát téměř dva miliony korun. O náklady se podělí kraj s agenturou CzechInvest. Uzavřeno je už výběrové řízení na firmu, která studii vypracuje. Vítěze má potvrdit krajská rada příští týden, uvedl Kutík.
    Opuštěných areálů, takzvaných brownfields, je na území středních Čech řada. K největším patří někdejší letiště Boží Dar v bývalém vojenském prostoru Milovice - Mladá. Mnohdy jde o zanedbané nebo zamořené plochy, které bude nutné regenerovat. O velkých areálech má kraj přehled. Stranou nechce nechat ani pozemky a objekty menší a malé, například kravíny, seníky či betonové krychle kulturních domů, postavené v éře socialismu.
    Studie počítá v první etapě s celoplošným průzkumem. Kolem 20 vytypovaných významnějších míst bude zpracováno důkladněji. U zhruba deseti vybraných lokalit bude detailnější studie jejich využitelnosti, aby je mohl investorům nabízet CzechInvest, upřesnil radní.
    Kraj se už v minulosti snažil získat přehled o pozemcích a objektech, které se dají znovu využít pro průmyslovou nebo zemědělskou výrobu. Vycházel vstříc obcím, které se rozhodly hledat pro takové prostory nové využití. Podílel se nejen na základní projektové dokumentaci, ale i na hledání vhodného investora. Oživení opuštěných prostorů je obecně ceněno nejen pro další rozvoj kraje, ale i z hlediska ochrany přírody a krajiny.
    CzechInvest spolupracuje na mapování brownfields se všemi kraji. Například v Moravskoslezském a Ústeckém kraji byly studie zpracovány v roce 2003 až 2004 a bylo vytypováno 216 a 758 hlavních lokalit vhodných k revitalizaci, sdělil ČTK ředitel odboru podnikatelských nemovitostí CzechInvestu Ivo Semerák.
    Studie budou sloužit především k vytypování projektů, které bude možné podpořit v rámci některých grantových schémat, uvedl. "Díky této studii bude také možné získat podklady pro návrh nových vhodných programů pro příští programovací období 2007 až 2013, díky nimž budeme schopni na tyto revitalizace v maximální možné míře čerpat prostředky ze strukturálních fondů EU," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články