Zlínský židovský hřbitov se po letech dočká úprav

Vložil
ČTK
27.09.2008 15:20
Zlín

Zlín - Židovská část Lesního hřbitova ve Zlíně se po letech dočká úprav a vyčištění. Kvůli chybějící metodice a povolení židovské obce se totiž až do teď o hroby nikdo nestaral a nepečoval o ně. Záležitost nakonec vyřešila dohoda, kterou uzavřel předseda Regionu Zlínsko Ondřej Kapusta se zemským rabínem Karolem Sidonem. Konkrétní pokyny a souhlas pak poskytla Židovská náboženská obec Olomouc, sdělil ČTK Kapusta.
    Pracovníci městské společnosti Pohřebnictví Zlín začnou židovskou část hřbitova čistit přibližně v  polovině října. Z náhrobků odstraní mech a mnohaleté nánosy. Odklidí také větve, listí, hlínu a další nečistoty.
    Úpravy si nevyžádají žádné peníze navíc. Pohřebnictví Zlín totiž dostává od města roční sumu pro péči o Lesní hřbitov. "V dotacích pro tuto společnost jsou peníze pro práci na celém území hřbitova, péče o židovskou sekci je v nich zahrnuta také," dodal Kapusta.
    Jeden z  nejznámějších židovských hřbitovů ve Zlínském kraji se nachází v Holešově. V  letních měsících tam každým rokem přijíždějí desítky dobrovolníků z různých koutů světa, kteří se podílejí na jeho údržbě. Zároveň pomáhají i s organizováním festivalu Týden židovské kultury.
0 komentářů
přidat komentář