Magistrátní památkáři: Za zbourání Hladové zdi asi postih nebude

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
14.12.2005 16:15
Praha

PRAHA - Soukromý investor hotelu v Praze na Strahově asi nedostane pokutu za zbourání části Hladové zdi. Magistrátní památkáři sice hovořili o správním řízení a postihu, řízení ale zatím nezahájili. Nežádá to ani Národní památkový ústav, řekl dnes ČTK ředitel památkového a kulturního odboru magistrátu Jan Kněžínek.
Firmě Strahov Garden Hotel však hrozí ve správním řízení až půlmilionová pokuta za to, že z přestavované budovy odstranila barokní krovy. "Tam je průšvih opravdu veliký," uvedl Kněžínek.
Společnost se brání tím, že krovy nebyly zbourány, ale rozebrány. Nyní jsou prý uloženy na staveništi. Po konzervaci budou umístěny do budovy hotelu podle schváleného projektu, uvedla dříve jednatelka Šárka Pazderová.
Památkáři podle Kněžínka takový postup neschválili. S krovy se nemělo hýbat, uvedl. Mělo se zjistit, v jakém jsou stavu, a mohly se opravit na budově, dodal ředitel.
Kněžínek navíc trvá na tom, že krovy nebyly sundány, ale sraženy. Opírá se prý o snímky, které zachycují, jak jsou trámy uloženy. Je to jako by tam přijel buldozer a sesypal je na zem, popsal ředitel. "V tomto případě jsme nekompromisní, protože tady opravdu došlo k nenávratné ztrátě," dodal.
K bourání části zdi už památkáři z magistrátu tak kategoričtí nejsou. Kněžínek uvedl, že se záležitost těžko vysvětluje. V původním projektu byl povolen průlom hradby, dřívější investor jej však provedl na jiném místě. Nynější investor prorazil schválenou díru. Podle dostupných informací pochází tato část zdi z 50. až 80. let 20. století, řekl ředitel.
Stejně věc vysvětluje i Strahov Garden Hotel. Slibuje, že po dokončení stavby hotelu zeď obnoví do původní podoby.
Dnešní Lidové noviny uvedly, že zeď se dál bourá. Kněžínek s tím nesouhlasí; práce podle něho pokračují, jak stanoví projekt.
Přes to všechno investor podle ředitele porušil závazné stanovisko památkářů i při bourání zdi. Jakýkoli zásah do kteréhokoli prvku s nimi měl předem projednat, dodal Kněžínek.
0 komentářů
přidat komentář