Novostavby asi přijdou o daňové osvobození

Vložil
ČTK
23.09.2008 19:40
Praha

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh, který ruší osvobození od daně z nemovitosti u novostaveb. Návrh současně ruší osvobození u staveb zateplených na základě stavebního povolení. Novelou zákona se nyní budou zabývat sněmovní výbory.
    Novostavby jsou podle platného zákona osvobozeny od daně na 15 let od kolaudace. Pětileté osvobození platí pro ty stavby, které jejich majitelé zateplili. V prvním případě budou moci poplatníci využít osvobození od daně naposledy v roce 2009, v druhém případě jim skončí v roce 2012. Výnos z této daně je příjmem obcí a ty by tak od roku 2010 mohly dostávat celkem o 60 milionů korun víc.
    Vláda v důvodové zprávě tvrdí, že poplatníci, kteří bydlí v uvedených stavbách, sice využívají veřejné služby zajišťované obcemi, ale nepřispívají na ně. Návrh proto podle vlády přispěje ke spravedlivějšímu rozložení daně mezi poplatníky. "Dosavadní rozsáhlé osvobození nemá v současné době své opodstatnění a je brzdou pro další využití finančních nástrojů obcemi," uvedlo ministerstvo financí.
    Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) dnes před poslanci řekl, že zákon vytvářel nerovnoprávný stav mezi obyvateli starých a nových domů. Jeho stranický kolega a zpravodaj k novele Ladislav Šustr poznamenal, že přijetí této výjimky v roce 1993 velmi poškodilo rozpočty obcí, které musely financovat rozvoje sítí.
    Sněmovna dnes také v prvním čtení podpořila novelu zákona o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitosti. Ta mimo jiné slaďuje tuzemské podmínky s ostatními členskými státy EU. Podmínky pro osvobození od majetkových daní, které se vážou na pobyt nebo sídlo, by měly být stejné pro všechny členské státy. Od darovací daně by měly být stejným způsobem osvobozeny například dary na veřejně prospěšné účely. Osvobozeny od daně z převodu by měly být převody nemovitostí do vlastnictví státu.
0 komentářů
přidat komentář