Peníze od filmařů pomohou v Plasích opravit část inventáře

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
21.09.2008 13:15
Praha

Plasy (Plzeňsko) - Peníze na restaurování části inventáře by mělo klášteru v Plasích na severním Plzeňsku přinést natáčení zahraničního štábu v  areálu památky. Pronájem památky filmařům je při omezených rozpočtech jedna z  mála možností, jak získat prostředky na tolik potřebné restaurování.
    Francouzsko-německá koprodukce připravuje film o životě francouzského krále Jindřicha IV. Navarrského. Diváci jej uvidí pod názvem Henry IV. nejen jako celovečerní snímek v kinech, ale i jako dvoudílný film v televizi, řekl ČTK David Růžička z plzeňského památkového ústavu.
    Kvůli natáčení se areál barokního kláštera uzavře veřejnosti mezi 22. zářím a 5. říjnem. Filmaři si vybrali prostory barokní sýpky, která se promění ve francouzský zámek. Bude se točit také v budově konventu. Ten má být dějištěm svatby královského páru z roku 1572, která vstoupila do dějin jako takzvaná bartolomějská noc, krvavý střet mezi protestanty a katolíky. "Před sýpkou u plaského kláštera filmaři přichystají též zimní scény, takže kolemjdoucí může překvapit pohled na připravený sníh," doplnil Růžička.
    Peníze získané od filmařů za pronájem prostor kláštera pomohou při obnově některých předmětů. Měly by se za ně například restaurovat barokní obrazy a velké knihovní skříně v klášteře, které by od příští sezony mohly obohatit návštěvnickou trasu. Mezi restaurovanými předměty by měly být i ciferníky hodin na věži klášterní sýpky. Přestože klášter dostává dotace státu na záchranu významné barokní památky, například na opravy střech, peníze na restaurování nejsou. "Toto je prakticky jedna z mála možností, jak na restaurování získat peníze. Od filmařů dostaneme vzhledem k ročnímu provoznímu rozpočtu nezanedbatelné peníze," doplnil kastelán Pavel Duchoň. O  konkrétní částce nechtěl hovořit.
    Západočeské památky jsou mezi filmaři oblíbené. Například loni se natáčely pohádky na hradech Gutštejn a Švihov. V  plaském klášteře se před deseti lety natáčel film Bídníci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články