Výstava Projektu Michael2007 v unikátních Karlínských halách

Vložil
Tisková zpráva
17.09.2008 00:10
Unikátní prostor Karlínských hal se stal tento měsíc součástí unikátní výstavy Michael2007. Poprvé nejen, jako výstavní prostor, ale jako exponát samotný. Výstava obrazů, kreseb, prostorových koláží, oděvu, šperku a fotografií ve výtvarných reflexích na poezii.

V pondělí dne 8. září byl se v místě konání Pražského bienále českého výtvarného umění a Czechdesign bloku - hale Thámova 8, v Praze - Karlíně zahájen vernisáží zcela ojedinělý umělecký projekt Michael2007, ve kterém se v reakci na poezii prezentují členové České umělecké avantgardy 3. milénia.


Slovo jako inspirace hudby a výtvarného umění v dílech členů skupiny Česká umělecká avantgarda 3. milénia.

Kmotrem projektu se stala Bára Basiková a duchovní podporu poskytl monsignore Tomáš Halík. Na vernisáži jsme uvítali Annemarie Lang, ředitelku pro mezinárodní umělecké projekty Schauspielfrankfurt Deutschland.

Vzhledem k unikátnosti a rozsahu tohoto původního českého autorského projektu navštívila vernisáž i delegace Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Výtvarné reflexe na devět klíčových básní sbírky Michael2007 na výstavě představuje:

- Český oděvní designér Jakub Polanka, působící v Paříži a spolupracující s firmami Phillipe Starck, Hermes, Louis Vuiton, Tag Heuer (Hubert de Givenchy award, 2008, Firenze, Italia, award Vienna fashion week 2008).
- Šperkař Zdeněk Vacek, autor první podoby Výročních cen Akademie designu Czech Grand Design 06 (prezentace na výstavách DesignMai 07 - Berlín, iSaloni Milano 08, Talent roku Designblok 05).
- Fotograf Lukáš Horký, který upoutal českou veřejnost výstavami cyklů fotografií na provokující témata: "Mentální anorexie a bulimie - dvě hluboké propasti" a "Domov" - z prostředí narkomanů a bezdomovců.
- OLO - fashion stylist a visual artist, známá především svými kolážemi a fotografiemi (samostatné výstavy 2002, 2005, 2007), realizací a režií experimentálních módních show (Fata Morgana Olo - Polanka 2008).
- Vladimír Houdek, vyšel z graffiti, na AVU byl přijat "pouze" s výučním listem, v současné době patří k nejvýraznějším talentům moderní české malby.
- MARIE - První dáma pražského street artu, mistrně pracující s detailem v kresbě (účast na republikových výstavách street artu a graffiti, za ČR pozvána na Mezinárodní street art festival NAMES Praha 2008.
- "Silent street art support" :-) projektu poskytuje Ondřej Opekar (v tomto roce přijat ke studiu na Škole intermediální tvorby Milana Knížáka AVU v Praze).
Hudbu k poezii složil hudební skladatel Pavel Zemek - Novák. Improvizaci na jeho dílo na vernisáži představil přední český violoncellista Jiří Bárta.
V recitaci úryvků z básnické sbírky Michael2007 se představil dr. Miroslav Kovařík, špička uměleckého přednesu České republiky a pedagog Literární akademie Josefa Škvoreckého.

Projekt můžete shlédnout denně od 10 -18 hod. v hale
Thámova 8, v Praze - Karlíně a to až do 5. 10. 2008.

www.michael2007.cz


Michael2007 je o ...

Je možné prožít v životě příběh ze světa, o kterém jste přesvědčeni, že neexistuje? Lze spojit vášeň a víru? Čistotu myšlenek a fyzickou touhu?
Dokáže někdo vzít anděla a postavit ho na zem?

V době, kdy se tiskla, křtila a začala prodávat Hračka, v době, která byla velmi intenzivní a světsky úspěšná, vznikal po nocích příběh o lásce a bolesti. Bylo to všude, věci se děly, energie se mísily. Rodil se Michael2007.

Michael2007 vypráví příběh samoty i zrady, příběh plný krve, a přesto plný světla. Příběh starý tisíce let. Vypráví jej pozoruhodnou literární formou. Tentokrát míří i k čtenáři nejnáročnějšímu, spolu s prózou mu podsouvá "pod nos" i pár básní a říká: "Na! Umíš to vůbec ještě přečíst?"

Michael2007 je vášeň i víra na druhou. Michael je láska. Michael je naděje. Pozvěte jej k sobě - dělá zázraky. Na pozadí vášnivé aféry jedné ženy a dvou mužů se odehrává drama, zasahující do lidské historie a ovlivňující lidské dějiny. Existuje snad mimo naše pozemské rozměry Něco, co nás nutí plnit své poslání bez ohledu na to, zda při tom naše fyzické schránky zemřou?

Michael2007 je na míle vzdálen Hračce. Třeba byla Hračka nutná k tomu, aby Michael vznikl. Někteří se budou ptát, jak je možné, že přicházím s něčím tak protichůdným, nadšení příznivci Hračky budou zklamáni, obdivovatelé Michaela budou opovrhovat Hračkou. Ale nejsou oba projekty jen dvěma stranami stejné mince?

Odpověď je prostá. Lidskou přirozeností - je ještě stále - dvojakost. Vždyť proč máme Boha a Ďábla? Proč dobro a zlo? Bojujeme s pokušením a často si nalháváme, jak jsme silní. Snažíme se na své cestě jít přímo za světlem, přitom se úzkostlivě bráníme nahlédnout do jakýchkoli černých koutů, které naši cestu provázejí. Lžeme si, lžeme ostatním, přetvařujeme se - kvůli jiným, kvůli veřejnému mínění a svoje slabosti často nepřiznáváme ani sami sobě. A tohle já nemám v úmyslu.

Sylva Lauerová
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...takové unikum!...
ondrejcisler
16.09.08 11:07
Ale, ale.
v.jarny
17.09.08 10:29
... esence tvé jedinečnosti?
Gabriel Kurtis
17.09.08 10:26
...
Daniel John
17.09.08 11:40
Je to dobrý. Byl jsem tam.
David Prudík
17.09.08 11:35
zobrazit všechny komentáře

Související články