Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obytný dům v rakouském Adnetu
Obytný dům v rakouském Adnetu

Typ budovy: Obytný dům pro dvě osoby
Stavitel-majitelé: Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová, Adnet, Rakousko
Design: Maria Flöcknerová a Hermann Schnöll, Salzburg, Rakousko
Místo: Riedl 79, Adnet u Salzburgu, Rakousko
Dokončení: červen 2006

47°40’48” SŠ/13°8’12” VD: souřadnice obytného domu v Adnetu u Salzburgu jsou také oficiálním názvem, pod kterým budovu znají architekti. A toto opět něco vypovídá o manželském stavitelsko-vlastnickém páru: Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová hodně cestují mezi Německem a Rakouskem za obchodem a jsou zvláště nápadným a typickým příkladem oněch často popisovaných „moderních nomádů“. Výběr jejich domu nebyl až tak docela ovlivněn horským panoramatem kraje Tennengau, které mohou nyní obdivovat každý den ze své terasy – ale spíše skutečností, že nejbližší dálnice je jen dva kilometry daleko! Stinná stránka této pohodlně umístěné dálnice a intenzivní blízkost přírody je určitou izolací, kterou přináší život na vesnici. Z domu nelze do žádnému obchodu ani restaurace dojít pěšky, na veškeré nákupy se jezdí automobilem.

Podle architektů Marie Flöcknerové a Hermanna Schnölla není dům 47°40’48”SŠ/ 13°8’12”VD „vytvořen pro určité konečné místo“. Mohl by stejně tak být „někde jinde“, jak zdůrazňují. A určitě to na první pohled vypadá, jako by byl zaparkován na louce jen náhodou a usazen do vodorovné polohy jemným tlakem. Konstrukce je zapuštěna asi metr do jižního rohu svahu; na severu je oddělena od země v délce asi osmi metrů. Na první pohled upoutá svojí jednoduchostí - podlahová deska a plochá střecha z betonu litého na místě, mezi kterými se rozpíná obytný prostor jako „útočiště za skleněnou záclonou“. Jak tomu však často bývá, za zjevnou jednoduchostí se skrývají dokonale promyšlená detailní řešení. Na severozápadní okraji má střecha přesah osm metrů. Byly použita převrácená skladba střechy, kde pod ocelový rošt byla zavěšena 16mm silná železobetonová deska.

Půdorys obytných prostor vychází z multiplikace typu Farnsworth: místnost rozděluje devět dřevěných krychlí, každá o rozměrech 2,4 x 2,4 metrů. Obsahují úložné prostory a instalační jádra a také ocelové sloupy, které nesou střechu. Čtyři z nich (tři koupelny a šatna) jsou osvětleny střešními okny které lze otvírat a zavírat elektricky, a která též zajišťují větrání místností. Okna jsou osazena do kubusů, které byly vytvořeny z izolovaných trojvrstvých desek a osazeny na ploché střeše a které oživují siluetu domu také navenek svou hravostí. Střešní okna jsou jednotně nakloněna o 30 stupňů horizontálně, jejich směrování se však liší podle typu využití místnosti. Okna v koupelně směřují na východ, aby zachytily ranní slunce – okno šatny je zase nakloněno k severu, aby místnost nebyla příliš rozpálená. Páté okno nad kuchyňskou částí míří na západ a zachytává večerní slunce.

Všude kolem těchto pevných bodů se obyvatelé domu pohybují v místnosti rozdělené pouze skleněnými stěnami rozpínajícími se přes 300 čtverečních metrů. Skládá se z obytných prostor, ložnic, kuchyně garáže, a terasy. Na rozdíl od skleněného domu Miese van der Roheho nejsou však obývací místnost a příslušenství, která ji dále člení, uspořádány lineárně, ale zkombinovány do půlkruhu, jehož zakřivení kopíruje panoramatickou scenérii venku.

Vnitřní otevřenost domu a často tmavé interiérové povrchy poskytují vnitřním místnostem specifickou světelnou atmosféru. Z celého domu se můžete pokochat pohledem na krajinu zachycující změny světla během dne. Naproti tomu přímé sluneční světlo proniká do velké místnosti pouze v určitou denní dobu skrz střešní okno umístěné nad kuchyňským blokem, a to hlavně časně ráno a k večeru, kdy je slunce nízko na horizontu a hřeje obyvatele domu svými paprsky. Interiérové vybavení domu 47°40’48”SŠ/13°8’12”VD je redukováno na minimum, stejně jako množství smyslových podnětů, aby tím více vynikl dojem okolního prostředí. Tak, jak je vnější svět barevný, tak jsou povrchy místností uvnitř jednobarevné. Stěny krychlí a kuchyňského bloku pokrývají abstraktní obrazy kmenů stromů umístěné vzhůru nohama. Přečnívající podlahová a stropní deska udržují přírodu kolem v patřičných mezích, ale současně přitahují pozornost k jednotlivým útržkům scenérie. Poté, co sklouznou po neopracovaném nápadném betonu stropu a opustí bezesparou asfaltovou podlahu, putují oči bez překážek do dálky. Několik zabudovaných filigránských kusů nábytku ruší jen tak málo jako skleněné zdi; ty jsou pouze klimatickým pláštěm a také sledují jinou geometrii než podlahové a stropní desky. Ze strany je kontinuita místnosti orámována pouze černými závěsy, které se táhnou v kolejnicích podél okraje střechy (a tím vně před fasádou). Když jsou zataženy, musí panoramatický výhled ustoupit pohyblivému obrazu, který tvoří odrazy světla a polostínu způsobené pohybem kusů textilií ve větru.

Z ulice působí dům 47°40’48”SŠ/13°8’12”VD dojmem, jako by byl jen dočasně položen do trávy. Jeho plochou siluetu narušují pouze “světelné šachty“ se střešními okny.

> www.velux.cz
Zdroj: Velux
Vložil: Tisková zpráva, 12.09.08 17:15
Návštěvnost: 6836 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.