Plzeň vyhlásila kandidaturu na Evropské hlavní město kultury

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
11.09.2008 17:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň dnes oficiálně vyhlásila kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Zatím je jediným městem v Česku, jež veřejně potvrdilo, že bude o tento post bojovat. Současně odstartovalo rozsáhlou kampaň za více než 27 milionů korun, která má kandidaturu dostat do povědomí lidí. Lidé se už v říjnu mohou zapojit do projektů, které pro ně město připravilo. Novinářům to oznámilo vedení radnice.
    "V ulicích se objeví billboardy, plakáty, letáky, připravována je i další forma propagace, a to až do roku 2010. Mediální komunikační plán pro nás navrhla skupina Ogilvy, která uspěla v námi vypsaných podmínkách," řekla náměstkyně primátora Marcela Krejsová. Kampaň, na níž město získalo z ROP 8,8 milionu Kč, se soustředí na Plzeňany, oslovit má dále obyvatele regionu, poté se zaměří i na vládu, která by měla příští rok o  výběru českého města rozhodovat. Konečné potvrzení vydá Brusel v roce 2010.
    "Už v roce 2006, kdy Brusel rozhodl, že titul ponese jedno české a jedno belgické město, jsme přijali první usnesení, že do projektu půjdeme. Zatím víme pouze to, že Ostrava někde zmínila možnou účast," dodala Krejsová.
    Podle ní má nyní Plzeň zpracovaný integrovaný plán, který zahrnuje investice do doplnění kulturní infrastruktury, vymyslela už také logo a motiv kandidatury. "Prvním impulzem bylo to, že Plzeň je místem setkání čtyř řek, fenomén vody je inspirující. Nyní pracujeme s tím, co voda přináší, tedy myšlenkou jakéhosi osvěžení, oživení," řekl Roman Černík, který má na starost programovou část projektu kandidatury. Podle něj má po 100 letech město možnost dát kultuře novou roli, která souvisí i s výstavbou zázemí.
    Na tvorbě programového rámce akce, která vygraduje v roce 2015, by se měli podílet i nadále občané. Nejbližší možnost dostanou 13. října na veřejném setkání, které je spojí s odbornou veřejností. "Mohou se zapojit do pracovních skupin, jež budou aktivně pracovat na programu rozvoje kultury," uvedl Petr Šimon, manažer projektu kandidatury. Následovat by měla koncem října i akce Jeden na jednoho, kdy každý občan může diskutovat s předem vybranou osobností. "Od pátku také začne fungovat internetové fórum věnované projektu," dodal Šimon.
    Město chce využít kandidaturu i pro výstavbu chybějícího zázemí za částku pohybující se kolem miliardy korun. "S realizací počítáme i bez ohledu na to, zda uspějeme," uvedla Krejsová. Za 600 milionů plánuje město stavbu nového divadla, 120 milionů by měla stát nová městská knihovna, počítá se s výstavbou nové galerie, sportovně-relaxačního centra ve Štruncových sadech a velkým parkem na Roudné. O  evropské peníze na první z těchto projektů je město připraveno požádat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články