Olomoucká Korunní pevnůstka asi propojí botanické areály

Vložil
ČTK
05.09.2008 09:15
Olomouc

Olomouc - Vznikající Muzeum Olomoucké pevnosti (MOP), které se chystá opravit Korunní pevnůstku v Bezručových sadech, hodlá aktualizovat svou dřívější studii. Podle šéfky občanského sdružení MOP Markéty Záleské se téměř utajený vojenský areál více propojí s vedlejší botanickou zahradou a rozáriem, což může znamenat jeho stěhování. Náklady mají dosáhnout 250 milionů korun.

    "Původní studie zpracovaná Ateliérem Bonmot v roce 2005 potřebuje některé záležitosti z hlediska propojení všech celků aktualizovat," uvedla Záleská. Podobu studie budou navrhovat i studenti architektury brněnské VÚT při říjnovém mezinárodním workshopu, řekla ČTK Záleská. Kromě více než desítky studentů z Česka, Itálie či Španělska se chce koncepcí okolí Korunní pevnůstky zabývat i olomoucká radnice. Vytvořila proto pracovní skupinu v čele s primátorem Martinem Novotným.
    "Město si musí do podzimu vyjasnit pohled, v jakém rozsahu a jaké parkové úpravě má být rozárium, v němž jsou zastaralé betonové konstrukce. Podobné je to s botanickou zahradou," řekl Novotný. Naznačil, že by se růže mohly dokonce stěhovat na jiné místo.
    Korunní pevnůstka se časem promění ve volnočasové a vzdělávací místo. Z bývalého dělostřeleckého skladu bude interaktivní Centrum poznání. "Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého má zájem na něm s námi spolupracovat, zaměřeno bude na vojenskou historii," uvedla Záleská. Areál ale nabídne i sportovní a rekreační příležitosti či amfiteátr.
    Muzeum Olomoucké pevnosti má nyní na účtu devět milionů korun ze státního rozpočtu. "Sedm milionů máme na vyčištění vnitřního areálu a úpravu obranných valů, aby se vrátily do podoby ze začátku 19. století. Další peníze jsme dostali na opravu střechy prachárny, odstranění moderního přístavku nebo odstranění náletových dřevin," vyjmenovala Záleská. "Příští rok začneme opravovat strážnici, která se promění v informační centrum, prachárnu a korunní hradbu, která by vedla do rozária. Počítám, že by to mohlo trvat asi dva roky. O finance se chceme ucházet v programech Evropské unie," vysvětlila Záleská. Druhou polovinu areálu chce sdružení opravovat po těchto dvou letech. To už bude areál přístupný.
    Přesun rozária je podle šéfky zahradnického úseku Výstaviště Flora možný. Stačí najít vhodné místo, přesazení prý růžím neublíží. Šéf rozária Tomáš Papež upřesnil, že asi devět tisíc keřů reprezentuje 415 odrůd. "Z velké části jde o unikáty, protože rozárium vznikalo v 70. letech minulého století a soustřeďuje odrůdy vyšlechtěné v tzv. východním bloku. Ty už se dnes jinde nevyskytují," uvedl Papež. Větší genofond růží má v Česku podle něj jen botanická zahrada Akademie věd ČR v Průhonicích - necelých 700 odrůd.
    Korunní pevnůstka kdysi spolu s dalšími 22 forty v okolí města chránila přístup do tereziánské olomoucké pevnosti. Město ji získalo od armády zdarma v roce 2000. Pár měsíců na to ji pronajalo firmě Stavebnictví Pospíšil, která ji proměnila ve skladiště stavebnin. Občanské sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti získalo objekt letos na počátku roku za symbolickou jednu korunu. Město si ale vyhradilo na 20 let předkupní právo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články