Brněnská Ikea zdvojnásobila kapacitu, je největší v Česku

Zdroj
Dan Petrucha
Vložil
ČTK
04.09.2008 14:25
Brno

Brno - Společnost Ikea zdvojnásobila prodejní plochu obchodního domu v Brně. Nábytek a bytové doplňky nyní nabízí na 25.500 čtverečních metrech. Brněnský obchodní dům se tak stal největší prodejnou společnosti v zemi. Přestavba budovy stála 600 milionů korun a trvala dvanáct měsíců. Ikea má v  Česku čtyři obchodní domy, do dvou až tří let plánuje postavit další dva, řekl dnes ČTK ředitel Ikea pro Česko, Slovensko a Maďarsko Andrew North.
    Brněnská Ikea vznikla před deseti lety, v patrové budově ale zabírala pouze přízemí. Do prvního patra se nyní přestěhovala prodejna nábytku, která nabízí kolem 60 stylizovaných interiérů. Zhruba trojnásobně se zvýšila plocha restaurace, která má nyní kapacitu kolem 600 míst. Počet pracovníků se zvýšil o  70 na 250, především na pozicích prodavačů, pokladních a skladníků.
    Na tuzemském trhu podle odhadu odborníků postupně sílí pozice specializovaných sítí obchodů s nábytkem. Vedle prodejen Ikea k největším patří Asko Nábytek a Sconto Nábytek. Češi ročně utratí za nábytek několik desítek miliard korun.
    Podobně velké obchodní domy s kapacitou kolem 20.000 až 30.000 m² jsou podle Northa v západní Evropě standardem, nejbližší se nachází v Rakousku. Jeden z největších domů Ikea s prodejní plochou kolem 40.000 m² je v Berlíně.
    "Brněnská Ikea je nejen největším obchodním domem v Česku, ale také na Slovensku a Maďarsku. Díky rozšíření prodejní plochy a skladů můžeme nyní nabízet kompletní sortiment Ikea. Zákazníci se tak už v  katalogu nesetkají s nápisem není v sortimentu prodejny Brno," řekl manažer brněnského obchodního domu Petr Novotný.
    V západní Evropě nyní prodej nábytku prochází recesí, v Česku se ale podle Northa firmě daří velmi dobře. "V příštím roce plánujeme zahájit rekonstrukci obchodního domu v Ostravě. Do dvou až tří let bychom chtěli v Česku otevřít další dva obchodní domy. Kde to bude ale zatím neprozradíme, našim záměrem je koupit velké plochy kolem 30 hektarů a v případě zveřejnění záměru by se cena pozemků rapidně zvýšila," řekl North.
    Společnosti Ikea v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky. Kromě Brna také v Ostravě a dva v Praze. V uplynulém hospodářském roce vykázaly obchody Ikea v Česku nárůst prodeje meziročně o 17 procent na 5,8 miliardy korun. Čistý zisk se zvýšil na rekordních 464 milionů korun ze 148 milionů v roce 2006. Hospodářský rok 2007 začal firmě Ikea ČR v  září 2006 a skončil loni v srpnu.
0 komentářů
přidat komentář