Nevole lidí proti stavbě viladomů v Pardubicích neutuchá

Vložil
ČTK
03.09.2008 18:30
Pardubice

Pardubice - Dva chystané viladomy ve vnitrobloku sídliště Višňovka v Pardubicích stále zaměstnávají úředníky, politiky, investora a také místní obyvatele. Developer projekt stavby pozměnil, aby lidem vyšel vstříc, jim se však nelíbí, že se výstavba ještě víc zahustí a chtějí, aby se nestavělo vůbec. Vzhledem k tomu, že společnost CZ Stavební Holding postupuje podle zákona a má téměř všechna povolení ke stavbě, politici s tím mnoho nenadělají. ČTK to dnes řekl starosta pátého městského obvodu Jaroslav Kňava.
    "Rada už jednou vyjádřila negativní stanovisko, je to ovšem politické stanovisko, ctíme obecný nesouhlas občanů. Opět svoláme schůzku s veřejností a firmou, aby si přepracovaný projekt znovu obhájila," řekl Kňava.
    Stavební firma chce ve vnitrobloku ulic Svobody a Marty Exnarové postavit dva viladomy s celkem 12 byty. V projektu již snížila objekty o jedno patro, část parkovacích míst navrhla v podzemí, přidala dětská hřiště a zeleň. Zvětšily se i odstupy od stávající zástavby. Novostavbě by měl ustoupit jeden starší dvoupatrový dům o  několika bytech, který má stejnou výšku jako chystaná výstavba. Ústupky investora ale řadě lidí stále nejsou po vůli.
    "Je to malý prostor, naprosto bychom se tu udusili, zvýšil by se provoz aut. Bydlím tu hodně dlouho a neumím si to představit," řekla ČTK Blanka Fráňová, která v bytovce na ulici Svobody bydlí od 60. let minulého století.
    Developer získal územní rozhodnutí a podal žádost o stavební povolení. Nyní čeká na vyjádření stavebního úřadu, řekl ČTK místopředseda představenstva firmy Jan Tichý. "Dům je vysoký 12 metrů, takže absolutně ničemu nemůže vadit. Z technického hlediska je všechno v  pořádku, takže hlavně jde o pocit lidí," uvedl.
    Zúčastněné strany stále rokují, zapojilo se i vedení města, které doufá, že se sváry urovnají. Pravomoc vedení radnice je nyní nulová. Lidé před časem sepsali i petici, kterou podepsaly desítky obyvatel vnitrobloku. Ovšem neměla všechny náležitosti. Obvod se jí přesto zabývá. "Z naší strany se projektu bránit nedá, investor splnil podmínky, není co namítat," dodal náměstek primátora Alexander Krejčíř.
0 komentářů
přidat komentář