Rakouská kultura v Brně; včetně Otto Wagnera

Vložil
ČTK
01.09.2008 11:35
Brno

Brno - Lidé na jižní Moravě dostanou v příštích několika měsících příležitost poznat důkladněji kulturu svých jižních sousedů. Průběžný festival Česko-rakouský kulturní podzim přináší do Brna sérii koncertů, výstav, divadelních představení, autorských čtení a dalších akcí. Většina z nich se uskuteční díky podpoře Rakouského kulturního fóra. ČTK to řekli zástupce fóra Petr Buček a představitelé brněnských kulturních institucí.

    Patrně nejzářivější ozdobou programu česko-rakouského podzimu je klavírista Rudolf Buchbinder. S Filharmonií Brno odehraje v listopadu dva koncerty v Besedním domě. Podle programového manažera filharmonie Jana Žemly patří klavírista k nejužší světové špičce a bez finanční podpory kulturního fóra by v Brně nehrál.
    "Naše honorářové možnosti Buchbinder převyšuje asi osminásobně. To bychom si dovolit nemohli," podotkl Žemla. Virtuóz si pro své koncerty vybral díla Schuberta a svého zamilovaného Beethovena.
    První akcí česko-rakouského podzimu bude úterní vernisáž fotografií dokumentujících dílo vídeňského architekta Otto Wagnera, průkopníka secese a rané moderny. Koná se v Rakouském institutu. Wagner jako učitel formoval názory dalších architektů, kteří pomáhali měnit tvář střední Evropy. Mezi jeho žáky byli například Plečnik, Kotěra a Josef Hoffmann. Další výstavy postupně představí právě Hoffmanna, mladé vídeňské architekty i Adolfa Loose, brněnského rodáka a klasika moderní architektury.
    Rakouští spisovatelé přijedou na podzim do Brna číst ze svých děl. V říjnu dorazí Reinhard Kaiser-Mühlecker, v listopadu Andrea Winklerová, jež představí svou letošní románovou novinku Hanna a já. Zajímavý zážitek slibuje milovníkům literatury Dlouhá noc krátkých textů. Učitelé, studenti a Rakušané žijící v Brně budou v nočním maratonu předčítat ukázky ze svých oblíbených knih.
    Česko-rakouský podzim vtrhne také na prkna, která prý znamenají svět. Díky podpoře fóra se Brňané mohou na festivalu Janáček Brno 2008 seznámit s vídeňským pojetím opery Káťa Kabanová. Pražské Divadlo Komedie představí hru Světanápravce jednoho z nejslavnějších rakouských dramatiků Thomase Bernharda.
    Rakouská kultura by pro jižní Moravu neměla být žádným nečekaným zjevením. Historikové se shodují, že v minulosti mělo Brno k Vídni kulturně mnohdy blíže než k Praze.
0 komentářů
přidat komentář