Skupina poslanců chce vyloučit občanská sdružení ze SŘ

Vložil
ČTK
27.08.2008 14:30
Praha

Praha - Občanská sdružení by v budoucnu neměla mít právo účastnit se stavebních řízení podle stavebního zákona. Zůstane jim však právo účastnit se územního řízení. Účast jim dosud umožňovalo ustanovení zákona o  ochraně přírody a krajiny, které chce ale novelizovat skupina čtyř poslanců. Tvoří ji bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, Karel Sehoř (ODS) a bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Ministerstvo životního prostředí s jejich iniciativou zásadně nesouhlasí.
    Poslanec Sehoř upozorňuje, že občanská sdružení nemají ani teď právo účastnit se stavebního řízení. "To je jenom vyjasnění toho, co je napsáno ve stavebním zákoně," řekl ČTK. Sdružením podle něj zůstanou práva účastnit se všeho, co předchází stavebnímu řízení. Jde například o rozhodování úřadů o tom, zda někde smí nebo nesmí vzniknout nějaká stavba. Stavební úřady si to ale podle Sehoře někdy špatně vysvětlují a zvou občanská sdružení i ke stavebnímu řízení, což jim však podle něj platný stavební zákon neumožňuje a mezi účastníky je neuvádí.
    Ministerstvo životního prostředí je proti. "Absolutní vyloučení účasti veřejnosti ze stavebního řízení, což je nepochybně jeden z nejzásadnějších typů řízení, která se životního prostředí dotýkají, jde naprosto jednoznačně přímo proti programovému prohlášení vlády," reagoval mluvčí MŽP Jakub Kašpar. Odvolává se na programové prohlášení vlády, kde se píše, že vláda zachová dosavadní úroveň účasti veřejnosti na rozhodování v životním prostředí, případně zpřesní pravidla pro účast veřejnosti.
    Současné platné znění zákona o ochraně přírody a krajiny občanským sdružením přiznává například právo na to, aby je úřady dopředu informovaly o všech zamýšlených zásazích nebo správních řízeních, která se dotýkají ochrany přírody. Sdružení se mohou těchto správních řízení také účastnit. Pokud se vše ale odehrávalo jako stavební řízení, o tuto výhodu by přišla.
    Mluvčí Kašpar tvrdí, že tato práva se vztahují na všechna správní řízení, tedy včetně stavebního, kdy úřad již povoluje vznik konkrétní stavby na daném pozemku. Jako příklad uvedl situaci, kdy by se k podobě a velikosti budovaného obchodního domu mohli vyjadřovat jen majitelé sousedních pozemků, a nikoli lidé ze širšího okolí.
    Navrhovatelé předkládají novelu sněmovně tak, aby s ní poslanci mohli souhlasit již v prvním čtení. Sněmovna se jí bude zabývat na některé z příštích schůzí, nejbližší začíná koncem září.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hamba
hoja
27.08.08 03:55
nelhostejná veřejnost
MF
29.08.08 02:40
zobrazit všechny komentáře