Spor architektů o opravu vily Tugendhat skončí za týden

Vložil
ČTK
21.08.2008 15:35
Brno

Architekt Jan Sapák
Brno - Krajský soud v Brně dnes obdržel poslední důkazní materiály ve sporu mezi skupinami architektů, kteří v minulosti usilovali o  projekt na opravu vily Tugendhat. Vítěz tendru firma Omnia zažalovala v soutěži druhého architekta Jana Sapáka kvůli jeho výrokům o předražení a zmanipulování soutěže. Její jednatel dnes soudu předložil výpisy hospodářských výsledků, podle kterých byl obrat firmy po výrocích Sapáka nejhorší od jejího založení. Omnia po něm požaduje omluvu. Soudkyně jednání odročila, rozsudek vynese ve čtvrtek 28. srpna.
    Podle obžaloby Sapák v tisku opakovaně uvedl, že je projekt vítězné společnosti Omnia příliš drahý a razantní, a přirovnal ho k plastickým operacím amerického zpěváka Michaela Jacksona. Omnia tvrdí, že tento i další výroky ji poškodily, a požaduje omluvu. Oproti předchozím letům, kdy firma vykazovala obrat kolem 4,5 až 6,5 milionu korun, klesl jí v roce 2007, tedy rok po zveřejnění výroků Sapáka, obrat o 1,5 milionu korun vzhledem k nejhoršímu výsledku od vzniku firmy.
    Obhajoba se dnes u soudu ohradila tím, že nelze dokázat příčinnou souvislost mezi výroky a poklesem tržeb. Obžaloba především nevzala v potaz vyhodnocení situace na trhu památek ani podnikatelské riziko zakladatelů firmy.
    Architekt, který v tendru skončil na druhém místě, se opírá mimo jiné o rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který potvrdil, že ve výběrovém řízení byly chyby. Hlavním sporem je to, zda Omnia a její partneři splnili podmínky tendru. Vedení města Brna nyní čeká na výrok Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten už sice před několika lety vydal stanovisko, že magistrát při výběru vítěze nepochybil, brněnský krajský soud a po něm letos i Nejvyšší správní soud však řekly, že magistrát měl pozdějšího vítěze tendru - sdružení Omnia - ze soutěže vyřadit. ÚOHS nyní musí rozhodnout znovu a názory soudů zohlednit.
    Omnia se od počátku prokazovala osvědčením externího architekta. Protistrana argumentuje tím, že dokument vznikl až po podání přihlášky do výběrového řízení. Jednatel firmy Vít Tichý to dnes popřel. "Prokázali jsme, že výběrové řízení zmanipulováno nebylo, což potvrdila i mluvčí protikorupční policie a dvakrát také antimonopolní úřad. Všechny dokumenty jsme měli v pořádku," řekl dnes před soudem Tichý.
    Tichý naopak napadl výroky Sapáka, který v tisku uvedl, že orientační cena projektu kolem 150 až 170 milionů korun je přemrštěná a ve skutečnosti lze vilu opravit za částku několikrát nižší. "Taková cena je nereálná. Sapák ve svém rozpočtu opomněl uvést řadu nutných oprav a rekvizit," dodal Tichý.
    Vila Tugendhat je jedinou českou památkou moderního umění zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Její oprava měla začít už v roce 2002. Kvůli mnoha sporům odborníků i politiků ale ještě nezačala. Památkáři z krajského úřadu teprve před několika měsíci vydali poslední rozhodnutí, které je třeba k vydání stavebního povolení.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zobrazit všechny komentáře

Související články