Váznoucí výkup pozemků ohrožuje Středoevropské fórum

Zdroj
Pavel Konečný
Vložil
ČTK
18.08.2008 15:50
Olomouc

Olomouc - Problémy s výkupem pozemků mohou ohrozit vznik Středoevropského fóra v Olomouci, které má být součástí olomouckého Muzea umění. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel muzea Pavel Zatloukal. Podle něj mají vlastníci jedné z parcel nepřijatelné požadavky. Ti ale naznačili, že jim jde spíše o princip než o cenu. Svůj pozemek v proluce v Denisově ulici si cení na sedm milionů korun. Za metr čtvereční mají dostat 17.270 korun.
    Středoevropské fórum zahrnující výtvarné umění několika zemí od roku 1945 bylo slavnostně založeno ministry kultury a státními tajemníky visegrádské čtyřky letos v červnu. Má stát 500 milionů korun. Jana Vohralíková z  ministerstva kultury dnes v Olomouci řekla, že o vlastnictví pozemku by se mělo rozhodnout do konce prázdnin. "V září bude vypsána výzva na čerpání evropských dotací. Pokud by v ní nebyl projekt Středoevropského fóra od začátku, nemůžeme garantovat plnou alokaci," řekla Vohralíková.
    Zatloukal vysvětlil, že vyjednávání uvízlo na mrtvém bodě poté, co Miroslava a Richard Nácarovi neakceptovali nabídnutou kompenzaci. "Nejsme schopni vykoupit poslední pozemek. Dohodli jsme se se všemi ostatními majiteli a máme vykoupeny nebo zajištěny všechny okolní parcely, které sousedí se sporným pozemkem uprostřed proluky," řekl Zatloukal. Za jeden metr čtvereční Muzeum umění platilo nejméně městu - 3410 korun. "Nyní máme dvě možnosti, buď celý projekt vzdát, nebo hledat jiné řešení s vyloučením této parcely," dodal Zatloukal.
    Podle něj ministerstvo financí stanovilo strop, za nějž není možné jít. Nácarovi mají dostat 5,4 milionu korun v hotovosti a dům v centru města v hodnotě 1,6 milionu. Požadují ale šest milionů Kč v penězích a dům v hodnotě jednoho milionu. Zatloukal vysvětlil, že spor není kvůli ceně pozemku, ale kvůli tomu, jak se sestaví cena za něj.
    Richard Nácar ČTK řekl, že muzeum mělo pozemek smluvně vázáno předkupní smlouvou do konce března a tento termín nestihlo. "Nejde o 600.000 korun v hotovosti, ale o otázku principu a morálních zásad," prohlásil Nácar. Podotkl, že je schopen dále jednat. Ministerstvo financí ale už nechce dál ustoupit. Nechce prý vytvořit precedens pro další výkupy.
    Středoevropské fórum má tvořit protiváhu jiné součásti Muzea umění, kterým je Arcidiecézní muzeum. Kromě výtvarných děl se má věnovat i komornímu divadlu nebo filmu. Má mít rovněž rozsáhlou knihovnu. Vohralíková jej označila za nejdůležitější ze 14 projektů, které chce ministerstvo podpořit. Výměra pro celý projekt čítá 1800 metrů čtverečních, pozemek Nácarových 395 metrů čtverečních.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
exequator
18.08.08 08:13
Jde o obecný problém.
Petr
18.08.08 08:57
"pochybný projekt"?
Jirka
19.08.08 08:06
Středoevropské fórum
miroslava nácarová
20.08.08 12:27
zobrazit všechny komentáře

Související články