V Jablonci postaví podle studentského návrhu kašnu

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
10.12.2005 12:00
Jablonec nad Nisou

JABLONEC NAD NISOU - Moderní a jednoduchá bude nová žulová kašna, která vyroste během příštího roku na Dolním náměstí v Jablonci nad Nisou. Její autorkou je studentka místní Střední uměleckoprůmyslové školy, která zvítězila v architektonické soutěži vypsané městem. Místostarosta Petr Karásek dnes ČTK řekl, že odborná komise vybírala z 19 návrhů.

O vybudování kašny měla podle něj radnice zájem již před několika lety. Návrhy, které však tehdy obdržela, zaujaly spíše svým nevkusem. Město se nechtělo své vize vzdát, tentokrát ale dalo přednost studentům před renomovanými architekty. Vítězný projekt navrhla studentka čtvrtého ročníku Šárka Kuncová. "Myšlenkou jsem se zabývala asi pět měsíců. Kašna bude určitě krásná a obohatí město," poznamenala.
Novou dominantu náměstí - kašnu tvoří dlouhý žulový kvádr zasazený do svahu náměstí. Jeho přední strana bude vysoká asi 1,3 metru. "To, aby bylo dobře vidět na hladinu plynoucí vody," vysvětlil místostarosta Radovan Louda. Úřad má na kašnu v rozpočtu asi milion korun. Nová kašna na Dolním náměstí nezůstane jediným vodním prvkem ve městě. Fontána bude zdobit i vstup do nově budovaného Eurocentra. Původní jablonecká kašna stávala na Horním náměstí.

> více informací
0 komentářů
přidat komentář