ČSÚ: Stavební výroba v červnu klesla o 2,8 procenta

Vložil
ČTK
08.08.2008 11:35
Praha

Praha - Stavební výroba se v červnu ve stálých cenách meziročně snížila o 2,8 procenta. Proti předchozímu měsíci byla nižší o 0,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Na meziročním poklesu se nejvíce podepsalo snížení nové výstavby u pozemního stavitelství, naopak vyšší objem prací statistici zaznamenali u oprav a údržby, a to zejména na dopravní infrastruktuře.

    "Vedle průmyslu se mizernými výsledky může tentokrát pochlubit i stavebnictví," řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Do čísel se však prý více než skutečný pokles stavební činnosti promítl nerovnoměrný tok faktur. "Nemá proto smysl příliš přeceňovat slabé výsledky a spíše si počkat na další čísla. Příliv peněz do stavebnictví neutuchá, zvláště když se ČR pomalu a jistě učí pracovat s evropskými fondy," dodal Dufek.
    Orientační hodnota staveb povolených v červnu vzrostla meziročně o 43,3 procenta na 40,6 miliardy Kč. Novou výstavbou vzniknou stavby v hodnotě 32 miliard korun, což znamená více než poloviční nárůst. "Počet stavebních povolení roste už tři měsíce za sebou dvojciferným tempem a přitom prudce roste korunová hodnota zamýšlených projektů," uvedl analytik ČSOB.
    U nových staveb pro životní prostředí vzrostla orientační hodnota stavebních povolení více než trojnásobně, u ostatních staveb zhruba dvojnásobně, u bytových budov o 46 procent a u nebytových o 21,5 procenta. "Nárůst orientační hodnoty u staveb pro životní prostředí byl dán velmi nízkou meziroční srovnávací základnou, naopak u staveb ostatních se jednalo o finančně nákladné stavby silnic a dálnic," uvedl ČSÚ.
    Stavební práce podle dodavatelských smluv u podniků s 20 a více zaměstnanci meziročně klesly ve stálých cenách o 3,4 procenta. Na nové výstavbě, rekonstrukci a modernizaci poklesly o 5,9 procenta, v tom pozemní stavitelství spadlo o osm procent a inženýrské stavitelství bylo nižší o 2,5 procenta. Stavební práce v zahraničí se snížily o 14,5 procenta. Zvýšení o 22 procent zaznamenaly opravy a údržba.
    Další vývoj vidí stavbaři pozitivně. "Je vyhlášeno několik významných nových tendrů na dopravní stavby, které nepochybně zahýbou statistikami," řekl ČTK mluvčí společnosti Skanska CS Ondřej Šuch.
    Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více lidí, v červnu meziročně klesl o 1,2 procenta. Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 13 procent na 23.860 Kč, průměrná hodinová mzda se zvedla o 13,3 procenta na 155 Kč.
    Stavební úřady vydaly v červnu 11.083 stavebních povolení, což bylo meziročně o 15,9 procenta více. Z toho 6311 povolení bylo pro nové stavby a 4772 povolení pro změny dokončených staveb.
    Stavební úřady povolily výstavbu 4513 bytů, což představuje meziroční zvýšení o 34 procent. Z toho novou výstavbou vznikne 3976 bytů a změnou dokončených staveb 537 bytů. Průměrná podlahová plocha bytů u nové výstavby byla 124,7 metru čtverečního s orientační hodnotou 20.300 Kč za metr čtvereční.
0 komentářů
přidat komentář