Do péče o památky by se podle Jandáka měli více zapojit mecenáši

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
09.12.2005 13:40
Karlovy Vary

KARLOVY VARY - Kulturu a péči o památky by podle ministra kultury Vítězslava Jandáka měli více financovat mecenáši. Stát by se proto měl snažit přesvědčit podnikatele, aby své prostředky více směřovali do kultury. Zahraniční investoři by zase mohli pomoci kulturními offsetovými programy. Jandák to dnes řekl novinářům při své návštěvě Karlových Varů.

Zahraniční firmy, které chtějí investovat v České republice, by podle Jandáka měly mít v podmínkách i podporu kultury nebo péči o památky. "Šlo by o jakési offsetové programy. Firmy dostanou daňové prázdniny, získají podporu státu, ale stát by je měl, ne násilím, přesvědčit, aby se postaraly například o obnovu památek v regiony. Třeba s tím, že je pak budou moci využít pro své účely," navrhuje Jandák.
Poznamenal, že na ministerstvo přichází podnikatelé, kteří například chtějí financovat restaurování obrazů. "Takovým způsobem se nám už podařilo ušetřit asi jeden milion korun," řekl.
Ministr také dnes kritizoval práce památkových ústavů, jejichž ředitele před týdnem odvolal. "Nechal jsem si zpracovat srovnání nákladů na projekty, které na opravy památek zpracovávají soukromníci, a projektů, které dělaly památkové ústavy. Rozdíly byly řádové," uvedl Jandák. Podle něj by se mělo zprůhlednit hospodaření památkových ústavů, aby státní peníze nespotřebovávala zbytečná byrokracie.
0 komentářů
přidat komentář