Byty v Česku začaly zlevňovat

Vložil
ČTK
30.07.2008 11:45
Praha

Praha - Ceny bytů v Česku začaly po letech nepřetržitého růstu klesat. Podle dnešních Hospodářských novin se během první poloviny roku snížily průměrné ceny starších bytů v Ostravě, Jihlavě a Plzni. V dalších větších městech se růst cen bytů razantně zpomalil. Například v Brně z patnácti na půl procenta, píše deník s odvoláním na průzkum Institutu regionálních informací, který vývoj cen dlouhodobě sleduje.
    "Teď radím zájemcům o  byty chvíli počkat. Podle mne nemohou být škodní," řekla HN ředitelka institutu Milada Kadlecová.
    V Praze, kde středně velký byt v centru běžně stojí přes tři miliony, ceny ještě v prvním pololetí stouply o pět procent. V létě se ale i tady růst zastavil. "Již po dva měsíce se cena standardního staršího bytu v Praze o velikosti 68 metrů v běžné, nikoliv okrajové poloze drží na květnové úrovni," citují HN Kadlecovou. Vývoj v Praze, kde je trh největší, se podle ní zpravidla opakuje i ve zbytku republiky.
    Fakt, že loňská horečka vyprchala, podle HN pozorují i realitní makléři. "Ceny v Praze určitě nerostou. Jak u starších bytů, tak u novostaveb. Hlavní příčinou stagnace je převis nabídky, staví se hodně nových bytů," řekl listu Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří. Podle ředitele kanceláře AAAbyty.cz Petra Illetška je útlum nejlépe vidět na sídlištích a tam, kde je špatná dopravní dostupnost.
    Ochlazení na trhu s byty je vidět i v tom, že zájem o hypotéky je o  pětinu nižší než loni. Podle firmy Central Group, která je jednou z největších na trhu s novými byty, zhruba stejně ubylo klientů.
    Menší zájem o byty může být jedním z projevů zpomalení ekonomiky. Velkou roli sehrálo zvýšení daně z přidané hodnoty na nové byty letos v lednu, což mimořádně zvedlo poptávku v  loňském roce. Banky kvůli obavám z americké hypoteční krize zpřísnily podmínky a zároveň zvedly novým zájemcům úroky, píšou dnešní Hospodářské noviny.
0 komentářů
přidat komentář