Liberec se dočkal další umělecky ztvárněné autobusové zastávky

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
25.07.2008 18:05
Liberec

Liberec - Liberec se dnes dočkal další umělecky ztvárněné autobusové zastávky. Po bronzové plastice pražského sochaře Davida Černého, pro kterou se vžil název "hostina obrů", zdobí nyní centrum města zastávka vyzdobená barevným grafitti. Jeho autory jsou studenti liberecké univerzity. Parta mladých lidí pracovala na výzdobě hodně omšelého skleněného oblouku u plaveckého bazénu více než týden. Výsledek jejich práce ocenil dnes nejen dopravní podnik, ale i cestující.

    Nová veselejší podoba zastávky vznikla podle návrhu studenta Technické univerzity v Liberci Jiřího Hořavky. Na výzdobu zastávky padlo na 20 kilogramů barvy a 30 barevných sprejů. Zatímco bronzový monument Davida Černého přišel ale na 5,5 milionu korun, tahle realizace bude stát jen 15.000 korun. "Pokud by se objevila další podobná iniciativa, určitě ji uvítáme," řekla dnes ČTK Martina Poršová, mluvčí Dopravního podniku města Liberce, který realizaci financoval.
    Celý projekt vznikl v hlavách studentů zhruba před dvěma měsíci. "Zastávka byla dost omšelá a tak nás napadlo ji očistit a navrhnout pro ni grafické řešení, se kterým jsme šli do dopravního podniku," řekl ČTK student liberecké architektury Petr Besta. To, že se záměr uskuteční v tak krátké době, nikdo ze studentů nečekal. Sama realizace byla podle mladých umělců dost náročná a komplikovalo ji hlavně deštivé počasí. "Navíc jsme měli problém, že na to sklo barvy špatně chytaly. Uvidíme, zda to vydrží náročné liberecké počasí," dodal Besta.
    Po dalším možném projektu se zatím studenti neohlíželi. "Měli jsme dost práce s realizací tohoto návrhu," vysvětlil Besta. Připustil ale, že v Liberci je spousta zanedbaných a omšelých míst, která by si nějaké oživení zasloužila. Nelze tak vyloučit, že podobně výtvarně pojatých objektů bude ve městě přibývat.
0 komentářů
přidat komentář