Pražští lidovci dnes podpořili ředitele Národní knihovny

Vložil
ČTK
25.07.2008 13:25
Praha

Praha - Pražští lidovci dnes podpořili kroky ředitele Národní knihovny (NK) Vlastimila Ježka, který zvažuje žalobu na magistrát kvůli pozemkům na Letné pro novou budovu knihovny. Vyzvali ministra kultury, jenž je ve vládě za jejich stranu, a pražského primátora, aby svůj odmítavý postoj k umístění stavby na Letné přehodnotili. Předsednictvo pražských lidovců to uvedlo ve stanovisku, které zaslalo ČTK. Ježek nyní kandiduje v Praze za KDU-ČSL do Senátu.

    Lidovecký ministr kultury Václav Jehlička ve středu řekl, že knihovna podle návrhu architekta Jana Kaplického na Letné nevyroste. Spory o novou budovu se táhnou už přes rok. Týkají se pozemku na Letné, financování výstavby i regulérnosti soutěže, z níž vzešel Kaplického návrh - takzvaná chobotnice.
    "Pražské městské předsednictvo KDU-ČSL vyjadřuje podporu postoji a aktivitám ředitele Vlastimila Ježka ve věci důstojného řešení umístění Národní knihovny na Letné," uvedli pražští lidovci ve stanovisku. Kritiku Ježkova postupu odmítli. Vyzvali Jehličku a pražského primátora Pavla Béma (ODS), aby svůj postoj přehodnotili.
    Vedení knihovny poukazuje na to, že se zastupitelstvo hlavního města v březnu 2006 předběžně usneslo na tom, že knihovně pozemky na Letné prodá. Kvůli tomu, že se tak dosud nestalo, uvažuje Ježek o trestním oznámení na neznámého pachatele z magistrátu. Podle magistrátu o nové Národní knihovně ale může rozhodovat jen ministerstvo kultury a vláda. Bém o Ježkově postupu řekl, že řediteli "trochu ujíždějí nervy". Podle NK vedení města zas "nahradilo úřední postup individuálním postojem představitelů města".
    Lidovci se do sporů o chobotnici na Letné vložili už před časem. Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr kultury Jehlička opakovaně uvedli, že na výstavbu nejsou peníze. Šéf KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek pak prohlásil, že se chce zasadit o to, aby vláda ve státní pokladně prostředky našla. Lidovci věnovali knihovně také základní kámen. Sami Ježka oslovili, aby za ně kandidoval. Na jeho kandidatuře se shodl celostátní výbor strany.
    O knihovnu se začala zajímat rovněž opoziční ČSSD. Její předseda Jiří Paroubek se s Kaplickým před časem sešel. Uvedl, že se knihovna stane nejspíš předvolebním tématem před příštími parlamentními volbami. Pokud by podle Paroubka sestavovala vládu jeho strana, počítala by na stavbu s částkou tři až čtyři miliardy. Stát zatím uvažoval o 1,9 miliardy korun. Čunek se zmínil o třech miliardách. Chybějící peníze by podle svých slov chtěl sehnat při jednáních o státním rozpočtu.
0 komentářů
přidat komentář