V Aténách se znovu bude restaurovat část Akropole

Vložil
ČTK
25.07.2008 10:40
Řecko

Atény

Atény - Řecká Nejvyšší rada pro archeologii (KAS) dnes dala souhlas, aby se počátkem příštího roku začalo s restaurací západní strany Parthenonu na aténské Akropoli. Informovala o tom dnes s odvoláním na řecké archeology agentura AFP.

    Tyto práce, které si vyžádají stavbu lešení, jsou rozvrženy na dobu tří let.
    Budou se týkat především západního tympanonu těžce poškozeného boji v době povstání Řeků proti osmanské nadvládě v roce 1821, kdy průčelí podle architekta Manolis Korrese zasáhlo na 700 výstřelů.
    Západní strana, která je nejslavnější, rovněž utrpěla vlhkostí, která je tu třikrát vyšší než u dalších průčelí z důvodu polohy vůči slunci, a zemětřeseními z let 1981 a 1999.
    KAS rozhodla odstranit čtyři desky s reliéfní výzdobou, takzvané metopy, ze západní strany, další dvě ze severozápadního rohu a jednu z jihozápadního. Ta představuje souboj mezi kentaury a Lapithy a je přisuzována Myrónovi, proslavenému Diskobolem.
    Tyto metopy budou přestěhovány do nového muzea Akropole, které se má otevřít letos na podzim. Na Parthenonu budou nahrazeny kopiemi.
    Metopu zvanou Zvěstování ponechali první křesťané nedotčenou, protože ji považovali za zobrazení zvěstování Panny Marie. Jiné skulptury však značně poškodili, než chrám přebudovali na křesťanský kostel.
    Ředitel aténské Akropole Alexandros Mantis již na jaře prohlásil, že tyto původní skulptury musejí být přemístěny, aby je nezničilo znečištěné životní prostředí.
    Řečtí restaurátoři již v uplynulých 30 letech demontovali četné sochy a skulptury, včetně známých karyatid v roce 1979, které byly nahrazeny kopiemi.
0 komentářů
přidat komentář