Karlovarský kraj chce stavět pro vysoké školy univerzitní kampus

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
24.07.2008 16:10
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarský kraj chce postavit pro vysoké školy, které působí v regionu, univerzitní kampus. Vzhledem k tomu, že v kraji je osm vysokých škol a jejich poboček a další dvě přibudou od září, začínají chybět přednáškové sály. Protože k prioritám kraje patří rozvoj vzdělanosti, chce se o kampus postarat. Náklady na stavbu jsou přitom odhadovány na desítky milionů korun, sdělil dnes ČTK náměstek hejtmana Jan Zborník.

    Ještě do konce letošního roku připraví odbor regionálního rozvoje krajského úřadu základní studii, která dá odpověď na to, kde může univerzitní zázemí stát. Ze studie rovněž vyplyne, jak velký by měl kampus být a pomůže upřesnit částku potřebnou na stavbu. Podle Zborníka je téměř jisté, že na tuto akci se nepodaří získat peníze z Evropské unie. "Musíme spoléhat na rozpočet kraje, případně státní dotaci či spolufinancování se zapojením soukromého sektoru," poznamenal náměstek.
    Jisté je zatím hlavně to, že univerzitní kampus chybí a školy ho potřebují. Právě od nich vzešel impulz, aby se kraj problémem zabýval, uvedl Zborník. Peníze, které by kraj do akce investoval, by školy splácely postupně v podobě nájmu. Jak dále řekl, školy nyní využívají jakékoliv vhodné místo, ale ani to nestačí. "Proto jsme se dohodli s několika vysokými školami, že od září mohou pořádat přednášky také v zastupitelském sále krajského úřadu a v krajské knihovně," dodal Zborník.
0 komentářů
přidat komentář