V Brně začala výstava o současné české architektuře

Vložil
ČTK
22.07.2008 14:20
Brno

Brno - Dům umění města Brna dnes zahájil výstavu o současné české architektuře. Expozice nazvaná Big Deal, česky Hledání velké zakázky, nemá obsáhnout současnou domácí architektonickou tvorbu, ale upozornit na to, jak architektonické dílo vzniká a jaké strasti při tom architekt podstupuje. Výstava se věnuje výrazné generaci architektů ve věku mezi 35 a 40 lety, řekli dnes novinářům kurátoři Igor Kovačević a Yvette Vašourková.
    Dílo architektů kurátoři prezentují v úzkých stísněných místnostech postavených ze sádrokartonu. Uvnitř každé z nich pokrývají stěny i strop fotografie a technické výkresy domů. Na jedné ze stěn běží na ploché obrazovce film - dokument natočený formou rozhovoru s jednotlivými architekty.
    Na výstavě je zastoupeno osm architektonických týmů. U každého z nich se tazatelé zaměřili na jeden ze vztahů, který je pro architekta a jeho tvorbu důležitý. Například na vztah architekta a investora nebo architekta a veřejného mínění. Ptali se také tvůrců, co pro ně znamená úspěch a jak ho lze měřit, řekla Vašourková.
    Epozice Big Deal byla vystavena už v Srbsku a Bratislavě. Nyní se poprvé představí v ČR. Výstava bude v Domě pánů z Kunštátu na Dominikánské ulici k vidění do konce srpna. Autoři by ji podle ředitele Domu umění města Brna Rostislava Koryčánka chtěli završit jakousi benátskou nocí architektury. Architekti, jejichž dílo je na výstavě zastoupeno, by tam mohli popsat své nové zakázky. Expozice není zcela aktuální - vznikla před dvěma lety.
0 komentářů
přidat komentář