Domažlice neprodají pivovar, přebudují ho na kulturní komplex

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.07.2008 13:55
Domažlice

Domažlice - Domažlice neprodají uzavřený místní pivovar, jehož historie sahá do roku 1341 a je jedním z nejstarších v Evropě. Do dvou let ho za 40 milionů Kč přebudují na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme. Nájemce budovy buď sám opraví a vybaví, anebo stavbu za osm milionů korun uhradí také město. Pivovar zůstane trvale městský, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.
    Po desetiletém jednání s různými investory radnice nyní vypověděla tři roky starou smlouvu pražské developerské firmě Bohdalecká obchodní, která plánovala pivovar a hotel. Město jí čtyřikrát posunulo vydání stavebního povolení. Firma, která pak měla objekt získat zdarma, nestihla podle Macha ani poslední termín 30. června.
    Koncem srpna bude mít město na stole studii, kterou zpracovává Regionální rozvojová agentura. V pivovaru vznikne kulturní sál, multifunkční divadlo, galerie a knihovna. "Na podzim požádáme o 40 milionů korun z evropského programu ROP. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru budou dotovat kulturu, která nebude potřebovat městské dotace. Pivovar bude obrovskou propagací Domažlic, dodal Mach.
    O výstavbu pivovaru a restaurace mají zájem tři firmy. Jednou je skupina kolem Pivovarského dvoru Plzeň a druhá královéhradecká firma, jež dodala chladicí systémy do nového zimního stadionu. Minipivovar za osm milionů Kč vyrobí ročně 3000 až 4000 hektolitrů nepasterizovaného piva. Prodávat ho bude jen místní restaurace se 100 místy.
    "Pivovar nikomu neprodáme, bude trvale městský," uvedl Mach. Výroba v něm skončila v roce 1996. Plzeňský Prazdroj si veškeré zařízení odvezl a areál prodal městu. Z pivovaru zbyla jen spodní třípodlažní budova u silnice a za ní pětipodlažní objekt, kde byly varna a tanky.
    Z bývalé spilky vznikne sál pro 400 až 500 lidí, nad ní bude divadlo a galerie, na komíně rozhledna. "Komplex by si na sebe určitě vydělal," řekl Mach. Kulturní centrum by provozovala nezisková firma.
    Město ho chce mít do konce roku 2010, kdy začne s přestavbou kulturního střediska u radnice a kina ve Vodní ulici. Do obou budov, které by se propojily, vloží 55 milionů Kč. Město využije sklepy pod radnicí, kde obnoví vinárnu a klubové hudební scény. Kapacita sálu zůstane na 300 místech, kino se zmenší ze 400 na polovinu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Držím palce starostovi
Pivoňka
23.07.08 08:18
zobrazit všechny komentáře

Související články