David Chipperfield a Antony Gormley navrhli pavilon-sochu

Zdroj
www.kivikart.se
Vložil
Martin Rosa
21.07.2008 14:55
Foto: Gerry Johansson
Architekt David Chipperfield a sochař Antony Gormley navrhli letošní pavilon pro Kivik Art Centre na jihovýchodě Švédska. Pavilon, který byl postaven za pouhé dva měsíce, je v podstatě celobetonovou sochou. Obsahuje tři 100 m³ objemy - "jeskyni", "scénu" a "věž" - které jsou zároveň třemi možnostmi, jak nahlížet na přírodu a krajinu v okolí Kiviku.

"Jeskyně" je prázdný prostor v základně sochy, kde mohou návštěvníci odpočívat na lavici zavěšené na stěně. Prostor navozuje pocity, jako by byl člověk obklopen hlubokým lesem. Poté lze po schodišti vystoupat do prvního podlaží - na "scénu" - horizontální prostor otevřený do krajiny, ze kterého lze pozorovat ale zároveň být pozorován. Třetím objemem - "věží" - je možno vystoupat po točitém schodišti na plošinu ve výšce 18 m nad zemí, ze které se nabízí pohled přes stromy na Baltské moře.
Pavilon byl otevřen v sobotu 19. července a bude přístupný veřejnosti do 28. září 2008.

Cílem projektu Kivik Pavillons je kombinovat architekturu s uměním a designem. Návrhy pavilonů by měly vycházet z přírody, nabízet propojení krajiny a pavilonu, využívat lokální materiály a zapojit do realizace průmysl z okolí. Loňský pavilon byl navržen norskou architektonickou kanceláří Snøhetta ve spolupráci s fotografem Tomem Sandbergem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články