V Plzni začne stavba 1000 bytů na Valše, další projekty budou

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.07.2008 10:50
Plzeň

Plzeň - Pražská developerská firma V Invest zřejmě začne po prázdninách stavět v Plzni na Valše 1000 bytů v bytových a rodinných domech. Jde o největší připravený projekt ve stosedmdesátitisícovém městě. V Plzni se chystají ještě dva podobné. Největším má být stavba nové čtvrti až pro 6000 obyvatel na Švabinách mezi Rokycanskou třídou od Prahy a Božkovem. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Rund.

    "V Invest žádá o stavební povolení. Pokud ho dostanou, může začít v září stavět," dodal. Nejsou známy žádné komplikace, které by vydání úředního souhlasu zbrzdily. Jde o miliardový projekt v lese na bývalém tankodromu poblíž centra městské části Valcha.
    Projekt Rezideční zóna Valcha je unikátním konceptem sousedského bydlení v zeleni obklopené lesem, uvádí firma na svých internetových stránkách. Nabídne viladomy o velikosti 1+kk až 4+kk a dále varianty domů od atriových, přes řadové, až po solitérní.
    Zhruba dvojnásobek lidí než na Valše má najít bydlení na Švabinách, což jsou volné louky mezi Letnou a Božkovem. Jde o největší stavbu posledních deseti let v Plzni. Na 160 hektarech by mělo do deseti let najít bydlení 6000 lidí v bytových a rodinných domech. "V září bude zastupitelstvo schvalovat změnu územního plánu," řekl Rund.
    Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké jde o jednu z nejzajímavějších lokalit, která umožňuje pohled na celé město a díky svahovitému terénu pestrou skladbu bytů. "Území stálo kvůli tomu, že na něm chyběly základní sítě," uvedla.
    Velký projekt připravuje pražská SPGroup. Regionální realitní makléři už druhý rok avizují, že se do Plzně a dalších větších měst, jako jsou Klatovy a Domažlice, přesunou velcí developeři z metropole, kde je stále obtížnější najít miliardové či stamilionové projekty.
    Naproti současnému panelovém komplexu Vinice na severu města vybuduje SPGroup až 1300 bytů, podobně jako předchozí dva projekty na soukromých pozemcích. "Bytový areál Chmelnická má zatím studii, která prochází schvalovacími kolečky na radnici," řekl Rund. V první etapě půjde hlavně o čtyři až patnáctipodlažní domy včetně obchodů, služeb a kaváren. Veškeré parkování bude pod zemí, v Plzni vůbec poprvé. Miliardový projekt se začne stavět nejdříve v roce 2009.
    Podle Vostracké vznikne velký počet bytů také na Zeleném trojúhelníku na Borech a v kasárnách na Slovanech. Cena nového bytu v Plzni je od 25.000 do 31.000 Kč/m2. Největším realizovaným projektem je osm domů Malostranská na Slovanech, kde staví pardubický CZ Stavební Holding 260 bytů.
0 komentářů
přidat komentář