Investor hotelu u Hladové zdi: postupujeme podle předpisů

Vložil
ČTK
08.12.2005 23:10
Kutná Hora

    PRAHA - Investor výstavby hotelu u historické Hladové zdi v Praze na Strahově tvrdí, že postupuje podle předpisů o památkové péči a nijak je neporušil. Magistrátní památkáři už přitom s firmou Strahov Garden Hotel zahájili řízení a hrozí pokutou. Podle nich nechala rozbořit větší část zdi, než bylo povoleno, a zbourat i barokní krov. Podle jednatelky Strahov Garden Hotel Šárky Pazderové to ale není pravda.
    Krovy na přestavovaných budovách podle ní nebyly nešetrně zbourány, ale rozebrány. Nyní jsou uloženy na staveništi. Kvůli jejich značnému poškození se zpracovává posudek, jak je konzervovat, informovala dnes ČTK Pazderová. Krovy budou umístěny do budovy hotelu podle projektu, který schválil stavební úřad, památkáři i magistrát, dodala.
    O bourání Hladové zdi se v pátek zmínil ministr kultury Vítězslav Jandák, když odvolal ředitele všech pracovišť Národního památkového ústavu. Památkáři tehdy o boření nevěděli. Ředitel památkového a kulturního odboru magistrátu Jan Kněžínek v pondělí uvedl, že místo povolených asi čtyř metrů bylo zbořeno zhruba deset metrů hradby.
    Firma Strahov Garden Hotel se podle Pazderové stala investorem letos v únoru. Předchozí majitel tohoto projektu podle ní už před čtyřmi lety rozebral zeď o několik metrů dál, než měl. Část hradby, kterou dělníci rozebrali letos na podzim, odpovídá schválenému projektu, zdůraznila jednatelka.
    "Při demontáži zdi jsme postupovali velmi pečlivě s vědomím toho, že zeď bude po skončení stavby obnovena," řekla Pazderová. Všechny kameny byly označeny a uloženy, aby mohly být při obnově zdi do původního stavu použity, poznamenala.
    Stavební úřad práce na výstavbě hotelu nedávno pozastavil. Dělníci tam však pracovali i dnes. Mediální zástupce investora Josef Brabec na dotaz ČTK řekl, že jen dočišťovali zbytky zdiva na budovách. Netýkalo se to zastavených prací, dodal.
0 komentářů
přidat komentář