Na seznam UNESCO se Luhačovice nezapíší

Vložil
ČTK
09.07.2008 00:05
Brno

Québec (Kanada) - Celkem 27 přírodních a kulturních objektů zařadila letos Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na prestižní seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Mezi 47 objekty, jejichž kandidaturu posuzoval v těchto dnech příslušný výbor světové organizace v  kanadském Québeku, byly i Luhačovice se svým souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče. Podle přehledu zveřejněného na internetových stránkách UNESCO ale zřejmě neuspěly.
    Výbor UNESCO rozhodl, že na seznam světového kulturního dědictví budou letos zapsány například dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století, které stojí na východě Slovenska v oblasti Karpat. Patří k nim římskokatolické kostelíky v Hervartově a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré. Tyto unikátní dřevěné stavby dokládají kontakt západní a východní kultury a průnik lidového a profesionálního stavitelství. Za Slovensko kandidovala na seznam ještě pevnost v  Komárně.
    Na seznamu se nově ocitly také například historické centrum San Marina a Monte Titano, italská města Mantova a Sabbionetta či pláň kolem chorvatského města Stari Grad, tedy oblast, která se prakticky nezměnila od řecké kolonizace ve čtvrtém století.
    Světovým kulturním dědictvím se stává také pohraniční opevnění ve Francii, která postavil vojenský architekt Ludvíka XIV. Sébastien Le Prestre de Vauban, dále dobře zachovalý chrám v Preah Vihear v Kambodži z první poloviny 11. století, soubor šesti modernistických domů v Berlíně či unikátní vysokohorská Rhétská železnice ve Švýcarsku.
    Seznam přírodních památek obohatila letos i biosférická rezervace motýlů monarchů stěhovavých v Mexiku. Tito motýli používají unikátní navigační mechanismus, který jim pomáhá najít cestu při téměř 8000 kilometrů dlouhé cestě z Kanady do zimovišť v Mexiku. Přírodní památkou se stala i stepní a jezerní oblast v severním Kazachstánu nebo sopečný ostrov Surtsey nedaleko Islandu.
    Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO nyní zahrnuje 878 objektů ve 145 zemích.
    Česká republika v něm má 12 památek, Slovensko nyní už šest. Z českých památek byla již v minulosti do seznamu světového dědictví UNESCO zařazena například historická jádra Telče, Českého Krumlova a Prahy a dále i kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.
    Zařazením se památky dostávají pod ochranu této světové kulturní organizace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články