Pravoslavný chrám v Krnově navrhuje Taťána Tzoumasová

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
07.07.2008 12:30
Praha

Krnov (Bruntálsko) - Pravoslavný chrám v Krnově na Bruntálsku by mohl stát v centru města do roku 2011. Třípodlažní chrám pro sto věřících, který vznikne na přání tamní řecké menšiny, bude zároveň neziskovým centrem s  víceúčelovým sálem a klubovnami. Vyplývá to z architektonické studie, kterou městu předložila pravoslavná církev. O podobě svatostánku a nutném převodu městského pozemku budou krnovští radní rozhodovat v srpnu. Záměr pak musejí schválit zastupitelé města.
    Pravoslavný chrám by měl stát naproti městské knihovně u křižovatky ulic Soukenická a náměstí Minoritů. Podle studie olomoucké architektky Taťány Tzoumasové bude v přízemí svatostánku chrám se zázemím a šatnou. V prvním patře vzniknou kanceláře a klubovny, ve druhém patře pak víceúčelový sál pro 40 lidí. Součástí chrámu bude i malý byt pro kněze.
    Starostka Krnova Renata Ramazanová je s architektonickým návrhem spokojena. Rozhodnout o studii musí ale radní i zastupitelé města. "Navržený chrám zapadá do okolí jak výškou, tak i charakterem. Umístit ho do proluky bylo velmi složité, architektka musela respektovat i schválený regulační plán a záměr dostavby celého náměstí Minoritů," uvedla Ramazanová.
    Na výstavbu chrámu, která bude stát několik desítek milionů korun, by měli přispět ve sbírce věřící i Asociace řeckých obcí v České republice, dodala mluvčí města Dita Círová. Právě předseda asociace Christos Bialas byl iniciátorem myšlenky postavit chrám, který v regionu chybí početné řecké menšině.
    "Dnešní generace mladých Řeků se navrací ke kořenům, což se projevuje velkým zájmem o  křty dětí, svatby i poslední věci člověka. Chrám bude sloužit řecké menšině žijící na Krnovsku i lidem z Volyně, Zakarpatské Ukrajiny a dalších tradičních pravoslavných míst," uvedl již dříve Bialas.
    Na Krnovsku žije kolem 700 potomků Řeků, kteří byli do regionu dopraveni v době občanské války v Řecku, většinou proti své vůli. Historické prameny uvádějí, že v polovině padesátých let minulého století žilo v Krnově až 2500 Řeků a městu se říkalo "malé Athény".
    Část lidí se postupně vrátila zpět, mnoho jich ale v Česku zůstalo. Po roce 1989 mnozí z nich využili možnost svobodně podnikat a založili si vlastní firmy. Mezi nejznámější řecké podnikatele v Česku patří Jannis Samaras a jeho rodina, která vlastní krnovskou nápojářskou společnost Kofola.
0 komentářů
přidat komentář

Související články