Výstavu o Expu 58 doprovází i katalog

Vložil
ČTK
03.07.2008 09:10
Praha

Praha - Tým dvanácti autorů dával dohromady rozsáhlý katalog, který doprovází výstavu o československé účasti na výstavě Expo 58 v Bruselu. Knihu o čtyřech stech stran se šesti sty reprodukcí, která je podle nakladatele i důležitou příručkou ke kulturním dějinám první poloviny 60. let, dnes autoři představili novinářům.

Výstava Bruselský sen se koná od poloviny května v prostorách Galerie hlavního města Prahy v budově Městské knihovny v Praze. Vidělo ji už 12.000 lidí. V hlavním městě výstava potrvá do 21. září, poté se přesune do Moravské galerie v Brně, kde bude přístupná od 21. listopadu do 1. března 2009.
Mezi autory katalogu jsou přední historici umění a znalci dobové architektury i designu. Publikace představuje samotnou výstavu Expo 58 v Bruselu, ale i následnou stylovou vlnu, která je označována v československém kontextu jako "brusel" či "bruselský styl". Knihu vydalo nakladatelství Arbor vitae a stojí 1490 korun.
Publikace je rozdělena na dvě části. První se věnuje širším souvislostem Expo 58, přibližuje situaci v Evropě a v Československu druhé poloviny 50. let, politické klima a realitu běžného života. Představuje obecně architekturu na bruselském Expu i architektonické řešení československého pavilonu. Další statě přibližují specifika jednotlivých expozic pavilonu - textilu, skla, porcelánu a keramiky, grafického designu, průmyslového designu a multimediálních programů.
Druhá část publikace je zaměřena na životní styl první poloviny 60. let. Připomíná obecné aspekty, které přispěly k jeho proměně - rozvoj médií, ženskou pracovní emancipaci, zkrácení pracovní doby, masové rozšíření domácích spotřebičů, širší institucionalizaci péče o děti a s ní spojené trávení volného času.
Oborové stati druhé části se věnují jednotlivým odvětvím užitého umění a dopadu úspěchu československé expozice na bruselském Expu v praxi. Představují program oficiální státní podpory, které se spotřebnímu průmyslu na konci 50. let dostalo. Důležitým tématem je vztah velkovýroby a pružnější družstevní a komunální výroby a inovativních výrobních programů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články