Zlínská radnice vydala architektonického průvodce městem

Zdroj
Jana Mokrejšová
Vložil
ČTK
07.12.2005 10:35
Zlín

ZLÍN - Zlínská radnice vydala průvodce po architektonicky zajímavých objektech ve městě. Brožura obsahuje fotografie, adresy a popis 36 objektů, rodinných domů a vil; nechybí ani mapka, ve které jsou všechny stavby zakresleny. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Karel Dvorský.

Brožura s názvem Ve stopách zlínské architektury představuje nejznámější vily - vilu Tomáše Bati, Jana Antonína Bati či vily Baťových ředitelů Hugo Vavrečky nebo Dominika Čipery, také typické baťovské cihlové domky.
"Novou publikaci jsme vytvořili na základě požadavků turistů přijíždějících do města. Přilákala je proslulá zlínská architektura, často se na jednotlivé vily a domky ptali," uvedl Dvorský.
Publikace vyšla nákladem 3000 kusů, k dostání je v městském informačním a turistickém středisku za 20 korun. Představitelé města ji pokřtí v lednu na brněnském veletrhu cestovního ruchu.
Celé čtvrti typických baťovských domků vznikaly ve Zlíně zejména ve 30. letech minulého století pro ubytování pracovních sil rychle se rozvíjejících Baťových závodů. Existuje několik základních typů domků, většina z nich je patrových s rovnou střechou. Typickým rysem jsou cihlové fasády.
Zlínskou architekturu propaguje také Zlínský kraj, který zajišťuje prohlídku svého sídla, nedávno rekonstruovaného Baťova mrakodrapu, bývalé hlavní budovy obuvnické firmy. Lidé se mohou podívat například na expozici ve druhém patře s unikátním Baťovým výtahem, který sloužil jako pojízdná kancelář, nebo si posedět na vyhlídkové terase s kavárnou. Odborný výklad zajišťují pracovníci nedalekého obuvnického muzea.
0 komentářů
přidat komentář

Související články