Třeboň brzy zahájí rekonstrukci kasáren za 90 milionů korun

Vložil
ČTK
01.07.2008 10:55
Praha

Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboň brzy zahájí rekonstrukci bývalých kasáren, o jejichž osudu se řadu let přelo vedení města s opozicí. Dnes radnice podepsala smlouvu se stavební firmou a navíc také získala z Regionálního operačního programu (ROP) na opravu kasáren 55,5 milionu korun. Tato dotace přestavbu areálu usnadní a urychlí, řekl dnes ČTK třeboňský starosta Jan Váňa.

    Celková rekonstrukce bývalých kasáren bude stát zhruba 90 milionů korun a měla by být hotová do konce září příštího roku. Opraví je firma Stavcent, která s nejnižší nabídkou uspěla mezi 13 účastníky výběrového řízení. "Dnes jsme předali staveniště, práce budou rozdělené na etapy. Peníze z Regionálního operačního programu nám ušetří hodně starostí," shrnul Váňa.
    Budovy jsou ve tvaru U, jedno křídlo opraví město ze svého. V letošním rozpočtu má vyčleněno přes 38 milionů korun. Zázemí v opraveném areálu získá celý městský úřad, který dosud sídlí ve dvou budovách uprostřed města, finanční úřad a další instituce. "Výhodou bude, že lidé najdou všechny úřady pohromadě a budou u nich moci zaparkovat snáz než dosud," vysvětlil Váňa.
    Kasárna leží poblíž historického centra na území ochranného pásma městské památkové rezervace. Třeboň je od armády získala roku 2003, v areálu už sídlí například policie a záchranná služba. Bývalé vedení města se několikrát neúspěšně snažilo kasárna prodat s argumentem, že náklady na jejich opravu jsou nad možnosti Třeboně. Po volbách padlo rozhodnutí areál opravit a žádost města o 60 milionů korun od EU nyní uspěla v maximální možné míře, tedy z 92,5 procenta.
    Starosta odmítl názor, že po odstěhování městského úřadu přestane být náměstí centrem dění a vylidní se. "Úředníci nám ho neoživí, spíš tomu prospějí takové aktivity, jako je nedávné otevření muzea," podotkl. Uvolněné prostory v klášteře, který je národní kulturní památkou, by podle něho mohl dobře využít například státní archiv sídlící v sousedství.
0 komentářů
přidat komentář