Holašovice chtějí rozšířit nabídku pro turisty

Vložil
ČTK
28.06.2008 12:25
Hradec Králové


Holašovice (Českobudějovicko) - Holašovice, které dnes oslavily desáté výročí zápisu do seznamu Světového a kulturního dědictví UNESCO, potřebují rozšířit nabídku pro turisty, aby v obci zůstali déle a utratili tam víc peněz. Statky na návsi, díky jejichž historickým štítům jsou Holašovice historicky cenné, totiž patří soukromníkům a obec má málo možností vydělat na cestovním ruchu. Zatím na něj ještě doplácí, řekl dnes novinářům Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice patří.
    Ročně sem přijede 80.000 až 100.000 turistů. "Chodí tu s úžasem a škrábou na zdi, zda to není perník. Ale za 45 minut náves obejdou a opustí obec, aniž by tu utratili korunu," shrnul Jílek.
    Ačkoli je zdejší architektura světovým unikátem, obec s  pětimilionovým rozpočtem dotuje turistický ruch zhruba 400.000 korunami ročně. Jihočeský kraj jí na tuto ztrátu přispívá 300.000 korun.
    Problémů je víc, například, že někteří soukromí majitelé statků mají trvalé bydliště jinde, takže daně neplynou Jankovu. Cestovní kanceláře navíc plánují Holašovice jen jako krátkou zastávku na cestě do rušnějších měst, například do Českého Krumlova, který je rovněž na listině UNESCO.
    Zázemí, jak turisty zdržet a zabavit, ještě není v Holašovicích dostatečné. Jeho rozvoji by pomohla především jasná pravidla ochrany a dalšího rozvoje vesnice z památkového hlediska, řekl ČTK Jílek.
    Přesto je podle něho mnoho důvodů k oslavě, protože UNESCO znamená prestiž. Dnes si obec k svátku nadělila moderní hřiště za 3,3 milionu korun, z nichž většinu získala ze státního rozpočtu. Má také nový znak a prapor, výročí zápisu připomíná čerstvě zasazená lípa a pamětní mince.
    Holašovice, které leží asi 15 kilometrů západně od Českých Budějovic, jsou unikátním souborem zděné lidové architektury. Náves, na jejímž obvodu více než 700 let stojí 17 statků s typickými štíty, je podle odborníků ojedinělým dochovaným stavebním souborem nejen v Česku, ale i v Evropě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články