Starý Jeruzalém má nový most od Santiago Calatravy

Vložil
ČTK
25.06.2008 23:10
Izrael

Jeruzalém

Jeruzalém - Novou dominantou jeruzalémského Starého města je ode dneška visutý most, po němž má časem jezdit lehká vlaková souprava. Autorem návrhu je španělský architekt Santiago Calatrava, který stavbu považuje za stodvacetiprocentně moderní, přičemž most stojí v sousedství staveb starých několik tisíciletí. Jeruzalémanům se povětšinou stavba líbí, ale zatím jí nepřišli na jméno. Padají návrhy jako lodní plachta, zakřivený dráp a také velký hlavobol, napsala agentura AP.
    Lehkým dojmem působící most byl dnes slavnostně otevřen. Stál 73 milionů dolarů a dominuje pohledu na historické jádro města. Stojí nad západním vjezdem do Jeruzaléma a nese jej 66 bílých kabelů sbíhajících se ke sto osmnáct metrů vysokému stožáru. Právě ten převyšuje okolní stavby a je viditelný z  mnohakilometrové vzdálenosti. Konkuruje tedy stavbám, jež vznikly za krále Heroda nebo Sulajmána Velikého.
    Sedmadvacetiletému Benjaminovi Nakonešajovi, který patří k jeruzalémské komunitě ortodoxních židů, se most líbí, ale měl by prý stát na jiném místě. "Jeruzalém nic takového nepotřebuje, máme vlastní památky," řekl.
    Další obyvatelé města jsou spokojeni. "Z jakéhokoli pohledu vypadá jako mohutný zahnutý dráp," prohlásil kavárník Jaron Kortik. Středoškolákovi Ranovi Jaakovovi most připomíná harfu krále Davida, jeho vrstevníkovi Orliemu Marinovi pavoučí síť.
    Calatrava své dílo těsně před otevřením hájil slovy, že ačkoli je most na 120 procent moderní, přesto je schopen dialogu se zbytkem města. "Jeho nejdůležitějším znakem je to, že je v  Jeruzalémě," řekl architekt, proslavený stavbami připomínajícími sochy. On sám v  jeruzalémském mostě vidí harfu nebo stan v poušti.
    Ke vztyčení centrálního pilíře musel být použit největší jeřáb, jaký je v Izraeli k  dispozici. Některé z ocelových částí konstrukce byly odlity v Itálii.
    Původní záměr byl mnohem skromnější. Na místě měl vzniknout jednodušší betonový most za 30 milionů dolarů. Nakonec se z něj ale stal prominentní projekt, který měl dodat lesk nepůvabné části města s nepěknými obytnými domy a hotely. Jelikož se radnice obávala reakce občanů, vydala barevný leták s  počítačově vyrobeným modelem celé čtvrti. Most bude doplňovat dvě moderní výškové budovy, které zatím neexistují.
    Navíc po něm má v budoucnu vést trať pro lehké vlakové soupravy. Tento projekt má ale zatím velké zpoždění a s  jeho zahájením se počítá až pro rok 2010.
    Nejzarytější kritici napadají vysoké náklady na most. Peníze podle nich mohly být použity užitečněji. Kvůli dnešnímu ceremoniálu spojenému s otevřením mostu byly navíc v okolí na deset hodin uzavřeny hlavní silniční tahy městem, takže Jeruzaléman Ilan Cohen řekl za všechny nespokojence: "Tenhle most je prostě jedno velké bolení hlavy."
0 komentářů
přidat komentář

Související články